Festetics-palota

palota
oktatási és gyermekintézmény
egyetem
Háromemeletes, klasszicista épület (volt Festetics-palota). Pollack Mihály, 1820., 1826-1827.
külső leírás:
A mezzanin-szint felett - kéteme-letes, Nádor utcai oldalan 6, Zrinyi utcai oldalan 8 ablaktengelyes, egy tengelyű ferde sarokkal kialakí-tott épület homlokzatát a mezzanin felett övpárkány, a második emeleten két részes könyöklőpár-kány tagolja és egyszerű, erőteljesen kiugró főpár-kány zárja le. A lesarkított egytengelyes sarokré-szen a földszinten félköríves, kőkeretes kapubeja-rat, felette az első és második emeleten hármas ae-diculás ablakok hetyezkednek el, tympanonos, illet-ve egyenes szemöldökpárkánnyal. Az átalakított földszint ablakai a mellvédtől az osztópárkányig húzodnak keretkiképzés nélkül, XX. szazadi rácsok-kal. Mögöttük - a bejáratot kivéve - két szint he-lyezkedik el. Az emeleti ablakokat egyszerű kerete-zés díszíti, az első emeleten egyenes szemöl-dökpárkánnyal. A Zrinyi u. 10. épület háromtenge-lyes architektúrája a saroképületével azonos ele-mekből áll. Az egyetlen eltérés az, hogy a három tengelyt, melyek közül a középső a sarokrésszel azonos kialakítású, az első és második emeleten négy óriáspillér fogja közre. A kapuban eredeti klasszicista fa ajtószárnyak vannak.
Az 1975-76,-os kutatás mindkét oldalon feltárta a földszinti ablaktengely eredeti kőkeretét, ezzel egy vonalban a mezzanin, pince, s ugyanígy az I. emeleti ablakat is. A vakolat alatt az eredeti ritmikus fugazás vonalai is előjöttek. A ritmikus fugazás a lesarkított rész bejarati kapujának kőkeretére, de az ablakok kőkeretére is ráfutott.

Változatlanul jó állapotú épület.

Tigris Szálló (0.068 km)