Római katolikus Kálvária

kálvária
kálvária
Gyöngyös Körzeti Földhivatal
rövid leírás:
Kőfallal, illetve, drótkerítéssel körülvett területen álló épületegyüttes. Bejárata a terület DK-i oldalán, tornyos, két remetelakást magába foglaló kapuépítmény. A terület közepén a kereszt alaprajzú Szent Kereszt-templom áll. A templom előtt kétoldalt egy-egy kör alaprajzú, manzárdtetős kápolna áll, a K-ihez lépcsőfeljáratos nyitott szószék kapcsolódik. A templom síkmennyezetes. Berendezés: jellemzően 18. századi (töredékesen fennmaradt). A kerítés mentén és a kőfalba építve öt-öt stáció áll. A Kálváriát a jezsuita lelkiségű Agónia-társulat építtette, 1790-ben átépítették (építész: Rabl Károly). A K-i kápolnához a 1810-ben építették a külső szószéket. A remetelakással és homlokzati toronnyal ellátott kapuépítmény 1827-ben készült (építész: ifj. Rabl Károly). 1861-ben lebontották a barokk kálváriát és 1863-ban a régi templomot.
külső leírás:
Egykor a városon kívül álló dombon épült, szabadon álló, ÉK-i oldalán kőfallal, DNy-i oldalán drótkerítéssel határolt épületcsoport, DK-en téglalap alaprajzú, tornyos kapuépítménnyel (benne 1-1 remetelakással), középen kereszt alaprajzú templommal, kétoldalt két köralaprajzú kápolnával és a kerités mentén elhelyezett, illetve a kőfalba épített 5, 5 stációval.

2011.03.27 14:18 Lacipap állapot: 1 - pont: 4

Nagyon érdekes helyzetet találtam itt!! Valójában semmi nem változott! Egyedül annyi, hogy az udvarból a gazt kitakarították. Az épület elejéről a lakóparkot hirdető molinó pedig eltűnt.

feszület (0.411 km)
Kőkereszt (0.416 km)