Orczy-kastély (Mátra Múzeum)

kulturális és szórakoztató épület
múzeum
Gyöngyös Körzeti Földhivatal
rövid leírás:
Bekerített parkban (hrsz.: 1629/1, 1630/16, 1630/27), szabadon álló, négyszög alaprajzú, körülépített udvaros, egyemeletes kastély (1629/2). Kossuth utcai homlokzatához kétoldalt falazott mellvédes vaskerítés csatlakozik, mindkét oldalon egy-egy kapuval megszakítva; a kapupilléreken egymással szembeforduló oroszlánok (Uhrl Ferenc). A kerítés két végénél egy-egy nyolcszög alaprajzú, emeletes gloriette. A parkra néző főhomlokzat középső tengelyében, hat dór oszlopos portikusz, felette erkély. A D-i homlokzat közepén kapu nyílik, az É-i homlokzat két szélén erősen kiugró rizalitok között erkély. A kastély négy homlokzatát koronázó magas frízben ornamentális domborművek találhatók. A földszinti és az emeleti helyiségek részben boltozottak. Falképek: a Ny-i emeleti szárnyban töredékesen, 1780 körül. Az épületben két kapualj, lépcsőház található. Építtette br. Orczy II. Lőrinc a korábbi, 1769-1770 között épült kastély átalakíttatásával (építész: Zofahl Lőrinc ?). A kert Mária u. felőli részén - eredetileg Nadóczy István viszneki sírjára készült - oroszlánszobor másodlagos elhelyezésben, 1841 (Ferenczy István).
külső leírás:
Szabadon álló, négyszög alaprajzú, körülépített udvaros, egyemeletes klasszicista kastély. A bekerített parkban elhelyezkedő épület Kossuth utcai homlokzatához kétoldalt falazott mellvédes vaskerítés csatlakozik, mindkét oldalon egy-egy kapuval megszakítva; a kapubálványokon egymással szembeforduló oroszlánok. (Uhrl Ferenc művei) A kerítés két végénél nyolcszögalaprajzú, emeletes gloriettek; a bal oldali a Kossuth és Mátrai utcák sarkán helyreállítva, a másik romos, felső szintje hiányzik. A kastély négy homlokzatát az azonos elemekből képzett klasszicista architektúra: az egyenes zárású és félköríves nyílások váltakozása, az ívezetes-vállpárkányos tagolás és a Palladio-motívum finom alkalmazása s az összefüggően körbefutó triglifes osztópárkány fogja egybe. A homlokzatokat koronázó magas képszékben ornamentális domborművek találhatók.
A K-i, parkra néző főhomlokzat 11 tengelyes, erősen kiugró öttengelyes középrizalittal, melyet a három középső tengelyben előrelépő, hat dór oszlopos kocsiáthajtó illetve erkély hangsúlyoz. A D-i, Kossuth Lajos utcai homlokzat közepén kapu nyílik, a barokk korból származó, némileg egyenlőtlen ablakosztást zsalugáteres vakablakok beillesztésével kialakított hármasablakokkal tagolta a tervező 3+1+3+1+3 tengelyritmusban. A Mátrai utca felőli homlokzat 13 tengelyes, az É-i homlokzat kilenctengelyes, két szélén erősen kiugró egytengelyes rizalitokkal, a rizalitok között 14 dór oszlop által hordozott erkéllyel. Az épületnek két kapualja és két lépcsőháza van. A Kossuth utcai kapualj árkádos folyosóhoz vezet, melynek Ny-i végén indul a lépcsőház. A helyiségek a D-i és Ny-i szárnyon húzódó zárt folyosóról, illetve közvetlenül a lépcsőházakból közelíthetőek meg. A földszinti helyiségek boltozottak, a déli és a nyugati szárny barokk periódusból megmaradt részein az emeletiek is. A Ny-i szárny egyik helyiségében barokk ornamentális festés restaurált részlete látható. A Kossuth utcai szárny alatt pince húzódik.
A kert Mária utca felőli részén Ferenczy István oroszlánszobra (1841 körül).
A földszinten helytörténeti kiállítás és irodák, az emeleten természettudományi kiállítás.