Erőss-Bíró-kúria

Gyöngyös Körzeti Földhivatal
rövid leírás:
Szabadon álló, téglalap alaprajzú, földszintes kúria (hrsz.: 4721), utcai homlokzata előtt, a telekhatár mellett álló, egy-egy melléképülettel. Utcai homlokzatának középtengelyében négy dór oszlopos, oromzatos portikusz, az udvari oldalon terasz. Részben boltozatos helyiségek. Építtette a 18. század második felében, majd az 1850-es években bővíttette a az Erős család. Az egykori kertet később felparcellázták és beépítették (hrsz.: 4711, 4712, 4713: Körösi Csoma Sándor u. 13., 15., 17.)
külső leírás:
Szabadon álló földszintes, klasszicista villa barokk maggal. Előtte az utca felől udvar, melynek két oldalán melléképületek állnak, a bal oldali (K-i) alatt pince. Az udvar felőli homlokzat közepén portikusz négy dór oszloppal. Az egyik kert felől terasz öntöttvas korlát maradványaival. Az udvaron kis márványoszlopok töredékei hevernek.

2009.08.25 18:03 LouChe állapot: 3 - koordináta: N 47° 47,064' E 19° 55,221' - pont: 5

Sajnos pusztuló állapotban van, ideje lenne tenni érte valamit mielőtt végképp tönkre megy. Az itt lakóktól nem sokat várhatunk...

Kvártélyház (0.120 km)
Régi zsinagóga (0.148 km)