Krisztinavárosi római katolikus templom

Krisztinavárosi r.k. templom, copf, Hikisch Kristóf, 1795. Átalakítva és bővítve.
:
Szabadon álló egyhajós későbarokk templom, nyugat felé néző szegmentíves szentéllyel, újabb kereszthajóval, keleti homlokzata felett toronnyal.
Főhomlokzatának középtengelyében emelkedik egyetlen tornya, melyet kétfelől attikás oromfal keretez, szélein kővázákkal. Az épületen körülfutó triglifes főpárkány koronázza a homlokzatokat. A főhomlokzatot magas posztamenseken emelkedő dór pilaszterek tagolják három mezőre. A szélsőkben, az ablakzóna magasságában, egy-egy falfülkében Szt. István és Szt. László szobrai állnak (Szász Gyula). A középső mezőben szegmentíves ablak nyílik, felette timpanon emelkedik. A középtengelyben nyíló, kétfelől kannelúrázott oszlopokkal keretezett kapuzatot tört-szegmentíves timpanon koronázza, középen kőkereszttel. A torony órapárkányos, hagymatagos, laternás sisakkal. Oldalhomlokzatai lizánákkal tagoltak, szegmentíves ablakokkal, melyek szemöldökmezőit táblázatok díszítik. A kereszthajók szegmentíves záródásúak, K-i oldaluknál kis méretű előcsarnokokkal. Az É-i oldalhomlokzathoz emeletes, oratóriumos sekrestye csatlakozik. Az É-i kereszthajó középtengelyében, mélyített falmezőben vörösmárvány emléktábla. A szentély két, kisebb ablaka befalazott. A templom É-i oldalánál lévő kis téren klasszicista oszlop-talapzatú barokk Immaculata szobor másolata. Az eredetit 1855-ben helyezték ide az Alkotás u. elejéről, új talapzattal. 1927-ben a Fővárosi Múzeumba szállították, ekkor állították helyére a másolatát.

Némi lábazati kő- és vakolathibáktól eltekintve jó állapotban van. Nemrég volt a külső felújítása (vagy 3 éve), bírhatta volna tovább.

Utcai homlokzat (0.098 km)
Kapuzat (0.135 km)