rövid leírás:
Háromemeletes, romantikus ház, két utcára néző homlokzattal. Pollack Mihály, 1820., Hild József, 1845.
:
A háromemeletes épulet Oktober 6. utcai 1-9-1 ablaktengelyes homlokzatot a földszint fölött övpárkány, mindhárom emeleten könyöklo-párkany tagolja és két részes, sima főparkany zárja le. A sarokrizalitokat lizénak keretezik. A falsávos földszinti homlokzatban boltívutanzatokkal hang-súlyozott félkörivekkel záródó falnyílisokat képez-tek ki. A kapu a középső tengelyben helyezkedik el. A tagozatos keretezésű, félköríves záródású első emeleti falnyílásokat korinthuszi fejezetű pilaszte-rek keretezik és két részes, felül virágdíszes dom-borrművel ékesített szemöldökpárkányok hangsú-lyozzák. Az első emeleti ablakok mellvédjeibe Fek-vőtéglány alaku mélyített tükröket illesztettek. E szinten a szelső ablaktengelyekben egy-egy zárter-kély, a rizalitközi falfeliilet 3-3. ablaktengelyeben egy-egy konzolra ültetett, attort diagon A haromemeletes épulet 13 ablaktengelyes Sas utcai homlokzatát a földszint fölött övpárkány és könyöklőpárkány kozrefogta sav, a második es har-madik emeleten konyokloperk5ny tagolja es egy-szeru főparkany zarja le. A földszinten, a félkörives falnyilasok felett egyszerűen rusztikázott boltívinzatokat alakitottak ki. A kaput a középso ten-gelybe illesztettek. Az emeleteken tagozatos kerete-zesu all6teglany alaku ablakok kaptak helyet. Az elso emeleti, mellvedjeikben bábos korláttal ellátott ablakok felett, csigás allokonzolokra iiltetett harom-szogletu oromzatok helyezkednek el. Az oromzatok es az ablakok kozotti mezőkben fiizerdiszek látha-tók. A második emeleti ablakok felett, csigás álló-konzolokra ültetett egyenes szemoldokpárkanyokat képeztek ki. A harmadik emeleti, füles keretezésű ablakok egyenes szemöldökei alatt hullamprofilos betétdíszek helyezkednek el.

Szép, rendezett ház, a földszinten étteremmel.

Épület (0.011 km)