Kármelhegyi kápolna

Kármelhegyi boldogasszony
kápolna
r.k. kápolna
kegykápolna
Gyöngyös Körzeti Földhivatal
rövid leírás:
Gyöngyöstől K-re a 3-as főúton, az abasári elágazással szemben, a Szőlőhegynek nevezett területen álló egyhajós, félköríves szentélyzáródású, a szentély felől kontyolt nyeregtetővel, D-i oromzatos homlokzata fölött huszártoronnyal. A szentélyhez É felől csatlakozik a gr. Almásy család kriptájához vezető lejárat. Csehboltozattal fedett hajó, félkupolával fedett szentély. A kápolna előtt szabadon álló, kőből faragott szószékkosár, felette oszlopok által tartott, kúp alakú védőtető, szószékkosarának oldalain domborművek. Építtették a helybeli szőlőbirtokosok. A kriptát 1828-ban alakították ki az Almásy család adományából. Távolabb, a kápolnától D-re kőkereszt korpusszal.
A 3-as főúton, Gyöngyöstől K-re, az abasári elágazással szemben.
Egyhajós, félköríves szentélyzáródású, a szentély felől kontyolt nyeregtetős kápolna huszártoronnyal. A szentélyhez É felől későbbi kriptalejárat csatlakozik.
A kápolna előtt szabadonálló, fedett kőszószék. Távolabb, a kápolnától D-re kőkereszt korpusszal.

A kápolna még most is áll! Annyi változást találtam a környezetében, hogy bozótirtást végeztek és egy kis szemét eltakarítást. Sajnos az épület állapotában ez semmilyen változást nem eredményezett.

Kőkereszt (1.670 km)
Kőkereszt (2.202 km)