Marczibányi-palota

palota
rövid leírás:
Háromemeletes, háromhomlokzatos, klasszicista épület (volt Marczibányi-palota). Hild József, 1830-1832.
:
A háromemeletes épulet Oktober 6. utcában és Sas utcában 9-9, Zrinyi utcában 4-7-4 ablaktengelyes homlokzatát a földszint fölött öv- és könyöklopárkány sávja, a második emeleten függő-lemezzel ellátott főparkany zárja le, amelynek kép-székében palmettadiszes frizsor huzódik. A ruszti-kus földszinti homlokzatban allótéglány alakú fal-nyílasokat alakítottak ki. A kváderes egyenes bol-töv-utánzatú lezárással hangsúlyozott ablakok felett rozettadiszes betétmezők helyezkednek el. Az Október 6. és a Sas utcai homlokzatok középső tenge-lyébe illesztett egyenes záródású kapukat, palmet-tadíszes csigás konzolpárra ültetett egyenes szemöl-dökpárkanyok hangsúlyozzák. Az emeleteken allo-téglány alaku ablakokat képeztek ki. Az első és a második emeleti ablaksort szabályos aedikulas ke-retezés emeli ki. A harmadik emeleti, nem hangsúlyos egyenes szemöldökpárkányokkal ellátott abla-kok könyöklői alatt fekvőtéglány alakú palmettás -rozettadíszes betétmezők láthatok.

Tökéletes állapotú továbbra is, a K&H bankon kívül több másik cég is használja.

Épület (0.051 km)