Grassalkovich-major; Agrártudományi Egyetem tangazdasága

Agrár műemlék
raktározási létesítmény
kereskedelmi- és vendéglátó létesítmény
Hatvan Körzeti Földhivatal
rövid leírás:
Közút mellett, három nagyobb gazdasági udvar köré rendezett, tizenegy épületből (lóistálló, tehenészet, magtár, stb.) együttese. Az út felőli oldalon mindegyik udvarba egy-egy pilléres kapu vezet, a kapupilléreken az udvar gazdasági funkciójára utaló szobrokkal. Jelentős részét gr. Grassalkovich I. Antal építtette részben posztógyár céljára.
külső leírás:
Autóút mellett szabadonálló, egykor tégla/terméskő kerítéssel körülvett barokk és 20. sz. eleji gazdasági épületek együtteséből (téglalap alaprajzú magtár (1), 2 db "U" alakú istálló (2,3), téglalap alaprajzú cselédlakások (4,8,9)) álló majorság. A Ny-i oldalon 3 kapu (12,13,14), ÉNy-i és DNy-i sarkán alápincézett, a kerítéshez sarkítottan csatlakozó négyzetes "bástyaépületek".

Üresen áll, az istállókban különböző kft-k működnek (bútorraktár, élelmiszerbolt stb.)

Egy hatalmas területen található épület együttes! Szinte minden része más és más értékelést kívánna!
Igazán megérdemelné a tisztességes felújítást, mert a régebbi korok építészetét tükrözi még így lepusztult állapotában is

Borház (1.228 km)
Cukorgyár (3.303 km)