Vár

vár
kulturális és szórakoztató épület
múzeum
Gyöngyös Körzeti Földhivatal
rövid leírás:
Település központjában, domb tetején álló, szabálytalan négyszög alaprajzú, kettős falgyűrűvel övezett vár rommaradványai: külső és belső kaputorony, kápolna toronnyal, palotaszárnyak, pincék, várfalak, kőfaragványok. Az 1960-as években végzett helyreállítás (Erdei Ferenc) során az É-i palotaszárny fölött fedett kőtár létesült. Legkorábbi része egy 12. századi falusi körtemplom maradványa, Ny felé 13. századi, patkó alaprajzú bővítéssel. A templom körüli temető durva faragású sírkövei a várudvaron kiállítva. A templomtól Ny-ra a későbbi falszorosba eső, nagy, egytraktusos, gazdasági (?) épület pincemaradványa, a későbbi É-i palota helyén udvarház, az együttes körül palánk, kő kaputoronnyal. A 14-15. század fordulójára tehető várrá történő kiépítése, reprezentatív É-i palotával, a belső falgyűrűvel és annak Ny-i oldalán belső kaputoronnyal, a külső kaputorony átalakításával, a körtemplom gótikus vártemplommá történő átépítésével (sokszögzáródású szentély, a hajó D-i oldalához csatlakozó torony, Kompolti László [†1428] sírján töredékes sírköve). Mindez a Kompolti család birtoklásához köthető. A külső várfal és a várudvar további épületei a 15-16. századból származnak. 1560 körül a törökök elfoglalták, mint erődítményt többé nem használják. A századok során a környék lakossága építőanyag bányának használta az épületet. A Béke u.-i bejáratánál tájházként berendezett földszintes, nyeregtetős, népi lakóépület áll, u.-i homlokzatán vakolatarchitektúra, kőkeretes ablakok, udvari homlokzatán faoszlopos tornác. A vár feltárására és a romok állagmegóvására 1962-1966 között került sor (építész: Erdei Ferenc).
külső leírás:
Település központjában álló, szabálytalan alaprajzú, kettős falgyűrűvel övezett vár maradványai: belső kaputorony, kápolna tornya, palotaszárnyak, várfalak, kőfaragványok.
Az 1960-as években végzett feltárás során az É-i szárny fölött fedett-nyitott kőtár létesült.
Az ingatlan Béke utcai bejáratánál tájházként berendezett földszintes, nyeregtetős, népi lakóépület áll. Utcai homlokzatán vakolatarchitektúra, kőkeretes ablakok. Udvari homlokzatán faoszlopos tornác.

2013.04.20 11:43 Bamby állapot: 5 - pont: 3

A vár szépen felújított állapotban, rendezett környezettel. Ottjártamkor éppen egy Konferencia volt, az udvaron pedig középkori, reneszánsz ételeket főztek, melyet kóstolni is lehetett, utólag is megköszönve:)