Római katolikus templom, Egyetemi templom

Egyetemi templom, barokk, Mayerhoffer András, 1722-1742.
:
Kéttornyos barokk templom, a Tudományegyetem jogi kara és a Hittudományi Akadémia épületei által közrefogva.
a földszintet és az első emeletet átfogó kompozit, felettük a második emeleti övpárkányra álló korinthuszi pilaszterek fogják közre, - amelyekhez hasonlók az épület északkeleti, szabad oldalának sarok, pilaszterei -, a tornyok falmezőit pedig félben kettőzött, lábazat nélküli, konkáv vonalban végződő betétmezővel ellátott, karéjos mezős fejezetű sarok falpillérek fogjak közre. A tornyok között, a középső tengely feletti háromszögletű oromzatban sugaras Isten-szeme helyezkedik el. Az oromzaton Remete Szent Pál és Remete Szent Antal szobrai állnak, az oroszlán, a pálmafa és a holló szobor-jelképeinek társaságában. A templom szimmetriatengelyében kialakított, vállpárkányról indított, tagozatos kosárívvel záródó, - tagolt fonadékkal és kagylódísszel ékesített címerpajzsos, íves-csigás zárókővel díszített kapuban, igen finoman faragott fa ajtószárnyak láthatók. A két oldalán stilizált ión fejezetben végződő sarokpálcák között, három-három keretezett domborműves mezővel ellátott ajtószárnyakat - díszes, ión fejezetének közepében puttófej-dísszel ellátott - közép-pillér választja el egymástól. A kapuszárnyak felett, a kapu vállpárkányának magasságában elhelyezkedő fa osztópárkány fölött, két faragott-íves betétmezővel ellátott íves szárny fölött, kis, fából faragott meztelen férfi-szoboralak helyezkedik el. A kaput íves-csigás konzolban végződő pilaszterek és ión fejezetű oszlopok párjaira ültetett tagozott, golyvás, három részes párkányzat keretezi, amelyen gazdagon faragott golyvás fonadékos ál-mellvéd ül. A párkányzat szélein egy-egy puttó, az általuk közrefogott mellvéd szélső posztamensein egy-egy váza, a középső posztamensen puttópárok által tartott vázadísz látható. A homlokzat valamennyi monumentális, tagozatos keretezésű ablaknyílása sarkos indítású kosárívvel záródik. A földszint, csigás zárókővel díszített ablakai felett tört-íves; az első emeleti zárókődíszes ablakok felett tört-szegmensíves; a hasonló zárókővel ellátott második emeleti ablakok felett tört háromszögletű szemöldökpárkányok kaptak helyet. A torony hasonló ablaknyílásainak vállpárkányról indított ívei felett íves, felül egyenes záródású kiemelt sík szemöldök-felületeiben lapos egyszerű zárókövek helyezkednek el. A homlokzat középső ablaktengelyében a második emeleten, - az ablakokhoz hasonlatos, ámde díszesebb szemöldökpárkánnyal ellátott fülkében a Szeplőtelen Fogantatás szobra áll. A homlokzat szobordíszeinek alkotója ismeretlen.

A homlokzat piszkos, a szobrok kőanyaga 1-2 helyen aggasztó állapotban van, sürgős lenne egy homlokzati tisztítás

Károlyi-palota (0.018 km)
Ráth-ház (0.121 km)