Postahivatal

posta és távközlési épületek
postahivatal
Postahivatal épülete, Koch Henrik, 1871.
:
Háromemeletes, belsőudvaros neoreneszánsz-eklektikus középület a Petőfi Sándor, a Városház és a Párisi utcák között.
A háromemeletes épület Petőfi Sándor utcában 1-4-3-4-1, Párisi utcában 1-6-3-6-1, Városház utcában 1-5-3-5, Városház és Párisi utca sarkán pedig 1 ablaktengelyes homlokzatát a földszinten lábazat, a földszint fölött három részes dór övpárkány, a harmadik emeleten két részes fogsoros könyöklőpárkány tagolja és eklektikus jellegű, három részes, képszékében tárcsabetét- és füzérdíszes főpárkány zárja le. A hangsúlyozottan rusztikus földszinti homlokzati felületben félköríves záródású falnyílásokat alakítottak ki, kivéve a középső rizalitok kapuit, ahol a vállpárkányról indított tagozatos félkörívvel záródó kapu-keretezéseken ívzug szobor-pár ül. A kapu melletti egyenes záródású falnyílások felett medaillonok kaptak helyet. Az emeleti homlokzati felületek falsávosak. Az első emeleten állótéglány alakú ablakokat képeztek ki. Mellvédjeikben kőbábos korlátok láthatók. Az ablakokat közrefogó dór pilasztereken három részes párkányzatra ülő háromszögletű, oromzatos szemöldökpárkányok helyezkednek el. A második emeleti, tagozatos félkörívvel záródó ablakok tojásléces keretezésűek. Közöttük dekoratív medaillonok sorakoznak. A harmadik emeleten vállpárkányról indított tagozatos félkörívekkel záródó ablaksor látható. Az ablakokat korinthuszi fejezetű pilaszterek fogják közre. Közöttük díszített falmezők kaptak helyet. A sarokrizalitokban ikerablakokat képeztek ki. A kissé kiugró középrizalitok mindhárom homlokzaton hangsúlyos kiképzést kaptak. A Párisi utcai homlokzat első emeletén négy nagyméretű allegorikus szobor, ill. szoborcsoport áll. E homlokzaton a földszint bal szélső tengelyében domborműves I. világháborús emlékmű látható. Az egytengelyes sarkon kialakított főbejárat tengelyében a főpárkány fölött nagy manzárdablak emelkedik. Az épülete figurális szobordíszeit Gastell J. bécsi szobrász alkotta.

Kiváló állapotú, de a posta bezárt, nem tudom milyen funkciót terveznek az épületnek a jövőben.