Szent István király
Heves Körzeti Földhivatal
rövid leírás:
Egyhajós, keletelt, Ny-i homlokzati tornyos, poligonális szentélyzáródású, a szentély felől kontyolt nyeregtetős templom. A szentély É-i oldalán sekrestye. Csehboltozatos hajó és szentély. A hajó Ny-i oldalán síkfödémes karzat. Berendezés: jellemzően 18. század vége, 20. század. Épült Szent-Mihályi Mihály boconádi plébános, illetve az egri püspökség költségén. 1779-ben renoválták, s tornyot építettek hozzá 1789-ben. 1802-ben a boltozatot gr. Almásy Pál költségén újjáépítették. 1840-ben, majd 1851-ben az Almásy család renováltatta. A templomkertben: Szent Antal-szobor, 20. század eleje.
külső leírás:
Egyhajós, egy homlokzati tornyos, poligonális szentélyzáródású, a szentély felől kontyolt nyeregtetős, keletelt templom. A szentély É-i oldalán sekrestye. A templomkertben Szt. Antal-szobor, historizáló, 20. sz.
(A templomkertben található még egy gémeskút és egy világháborús emlékmű.)

2012.01.03 07:26 guess.who állapot: 4 - koordináta: N 47° 41,241' E 20° 13,313' - pont: 24

A templom állapota sajnos nem javult, inkább romlott: a vizesedések egyre jobban láthatóak a lábazaton, és amint helybéliektől megtudtam, a tetőzet is beázik (az nem derült ki pontosan, hogy hol, mindenesetre a fotón is látható tetőkibúvó nyitva van, ott az eső- és hólé eléggé befolyhat).
Ennek ellenére még használatban van a templom, de egy alapos felújítás már igencsak ráférne, ha a megőrzése a cél.

Kőkereszt (4.710 km)