Sarlós Boldogasszony
Eger Megyei és Körzeti Földhivatal
rövid leírás:
Település központjában, emelt helyen, temető mellett álló, egyhajós, keletelt, patkóíves apszisú templom, a 19. század második felében épült Ny-i homlokzati toronnyal. Emelt szintű, szegmentíves dongával és nyújtott félkupolákkal boltozott szentélyében az apszis előtt oldalapszisokkal bővített előtér. A szentély alatt harántdongás, keresztirányú előtérből és félkupolával boltozott, íves apszisból álló altemplom, az egykori oltár alatti sírhellyel. A templomot 1734-ben megújították: bevakolták és kimeszelték. A körbefutó kőpadkára állított, ornamentális díszű faloszlopokkal tagolt, eredetileg négyzetes hajó Ny-i falát 1869-1892 között elbontották, és faragványai felhasználásával a hajót Ny felé meghosszabbították. 1932-ben az épületen javítási munkákat végeztek, a faragványok felületét szemcséző kalapáccsal átdolgozták. Az épület műemléki helyreállítása, új tetőszerkezettel 1980 körül történt (építész: M. Anda Judit).
külső leírás:
Település központjában, emelt helyen, temető mellett álló, egyhajós, félköríves szentélyzárodású, keletelt templom. A románkori épületrészen kontyolt tető, a 19. sz.-i hajószakaszon nyeregtető, a Ny-i homlokzat csonka oromzata fölött toronnyal.

Rendben van a templom, kiváló az állapota továbbra is.