Nepomuki Szent János-szobor

Plasztika
szobor
Plasztika
szobor
Eger Megyei és Körzeti Földhivatal
rövid leírás:
Lépcsős alépítményen, homorúan lemetszett sarkú háromszög alaprajzú, volutás párkánnyal koronázott magas, feliratos talapzat, rajta kisebb oszlopon álló szobor. A szent papi ornátusban, kezében kereszttel és pálmaággal látható.
külső leírás:
Lépcsős emelvényen, homorúan lemetszett sarkú háromszög alaprajzú, volutás párkánnyal koronázott, magas posztamens. Rajta kisebb talapzaton Nepomuki Sznet János álló alakja karingben palásttal, birétummal. Kezében kereszt és pálmaág. Kő emlék.

A helyiek szerint a település lakói mélyen vallásosak. Ezen a szegény szobron éppen nem ez látszik. Nem messze tőle áll egy újkeletű Mária-szobor, azt gondozzák, ezt a szegény Nepomukit - valószínűnek tartom, hogy az egyház, és nem a város tulajdona - hagyják teljesen elpusztulni. Kár érte, szép festett, barokk mészkő szobor volt hajdanán.