Megújulásunk támogatója:  

Római katolikus templom

titulus:
Krisztus Király
azonosító:
5880
törzsszám:
2157
szélesség (lat):
N 47° 50,755'
hosszúság (lon):
E 20° 13,586'
védettség:
Műemléki védelem
jelleg:
Építmény
név jellemző:
Mai
eredeti kategória:
Szakrális építmény
eredeti főtípus:
templom
eredeti típus:
r.k. templom
eredeti altípus:
r.k. plébániatemplom
jelenlegi kategória:
Szakrális építmény
jelenlegi főtípus:
templom
jelenlegi típus:
r.k. templom
jelenlegi altípus:
r.k. plébániatemplom
megye:
Heves
helység:
helyrajzi szám:
1504
település KSH kódja:
24147
földhivatal:
Eger Megyei és Körzeti Földhivatal
állapot:
Kielégítő
rövid leírás:
Egyhajós, keletelt, egyenes szentélyzáródású templom, a homlokzat középrizalitjában álló toronnyal, amely homorú falszakaszokkal kapcsolódik a hajóhoz. A szentély D-i oldalán féltetős sekrestye, É-i oldalán újabb, kontyolt tetős oratórium. A hajó D-i, torony felőli oldalán, középkori falszakasz ablakokkal, D-i kapuval. Csehboltozatos hajó és szentély, a hajó Ny-i oldalán karzat. Falképek: 20. század közepe. Berendezés: 18. század második fele; mellékoltárképek: 18. század vége (Farenson Ferenc). Orgona: 1885 (Angster József). A templom a 13. század első felében, illetve a 15. században épült. 1732-ben helyreállították, 1765-ben újraboltozták a br. Orczy család költségén, 1790-ben bővítették az egri püspökség költségén (építész: Francz József), 1958-ban helyreállították, ekkor több gótikus részlete és az eredeti félköríves szentély is előkerült. A templomkertben: Immaculata-szobor, 18. század vége.
külső leírás:
Kerített, emelt helyen álló, egyhajós, egyenes szentélyzáródású, keletelt templom a Ny-i homlokzat középrizalitjában álló toronnyal, mely homorú falszakaszokkal kapcsolódik a hajóhoz. A szentély D-i oldalán féltetős sekrestye, É-i oldalán újabb, kontyolt tetős oratórium.

A templomkertben (győztes) Immaculata-oszlop, 18. sz. vége:
Lépcsős emelvényen párkányos pillértörzs, mind a 4 oldalán egy-egy domborművel: Nepomuki Szt. János, Szt. Flórián, Szt. Vendel, Szt. Donát.
A posztamens fölött kisebb talapzaton földgömbre tekeredő kígyó, a földgömbön Mária áll, kezében a kis Jézussal.
Jézus a kezében tartott kereszttel átszúrja a kígyót.

Állapotjelentések

2018.07.05 14:32 fehér állapot: 5 - pont: 16

Nem lehet bemenni még a templomkertbe sem. Tábla figyelmeztet, hogy csak a misék idején látogatható. Az egyébként nagyon szép vaskapuk keresztül és hátulról, a fák takarásában lehetett fényképezni. Jó állapotúnak látszik így, nemrég újították fel.

Új jelentés készítéséhez be kell jelentkezni.