Gresham biztosító székháza

kereskedelmi- és vendéglátó létesítmény
irodaház
szálloda
Volt Gresham biztosító székháza, Quittner Zsigmond és Vágó József, 1907.
külső leírás:
Az ötemeletes épület kőburkolatos 15 ablaktengelyes főhomlokzatát két oldalt egy-egy, középen három tengelyes, hu11ámos oromzattal le-zárt rizalitok tagolják. A középső rizalit hatalmas, magas földszinti tömbre, mint posztamensre ülő, szecesszios jellegű fejezetekkel ellátott pilaszterpár által tartott -, diadalív-formát alkot, amely a Lánc-híd tengelyében helyezkedik el. A visszaugratott homlokzati legfelső emeleten elhelyezkedő loggiá-kat, zömök, szecessziós jellegű pilaszterek választ-ják el egymástól. Az épület homlokzatán változatos formájú és keretezésű falnyílásokat és építészeti tagozatokat alakítottak ki. A hátrahuzott falfelületek első emelete e1őtt finom szecessziós kovácsoltvas mellvéddel ellátott erkélypárkánysávot képeztek ki. E szint felett, az ablakfelépitmények ritmusabán hullámozva, allegorikus dombormű-fűzért helyez-tek el, "Munkás és gondtalan élet" -, amelyet Ma-roti Géza készített. A középső rizalit negyedik eme-leten alló négy, piszkeharaszti-i meszkőből készült herma - "Negy életkor" -, Ligeti Miklós műve. A diadalív oromzatába illesztett Gresham-arcképét és az e1ső emeleti középerkély két fekvő alakját Telcs Ede mintázta, - ez utóbbiakat kolozsmonostori mészkőből. Az oldalrizalitok oromzatán 5110, a mű-vészetet és a tudományt megszemélyesítő alakokat Margo Ede es Pongrkcz D. Szigfrid alkották. A hom-lokzat üvegmozaikjáit Rtith Miksa készítette. Az épület oldalhomlokzatain a főhomlokzat motivumai ismétlődnek, szerényebb díszítéssel. Az épület dí-szítoszobrászmunkáit Maroti Géza végezte el.

Állapota továbbra is jó.

Tigris Szálló (0.130 km)