Bogdi Pap-kúria (Győrffy István Nagykun Múzeum)

Jász-Nagykun-Szolnok
Karcag Körzeti Földhivatal
rövid leírás:
Parkban, szabadon álló, téglalap alaprajzú, földszintes, cserépfedésű, kontyolt nyeregtetős épület. Főhomlokzatán, pilléres tornác elé ugró, négyoszlopos portikusz timpanonnal, a kerti homlokzat középtengelyében rizalittal. Építtette Kálmán Sándor nagykun kapitány, tőle örökölte Bogdi Pap Móric.
külső leírás:
Szabadon álló téglalap alprajzú épület. Főhomlokzatán előreugró négyoszlopos porticus: négylépcsős feljáró, lábazatosm simatőrzsű, fedlapos oszlopok, sima gerendázatot tartanak mely fölött háromszögű timpanon, orommezejében ovális alapon címer. A porticus belső sarkain pillérek, középen nyílik az egyenes záródású keretezett képszékes párkánnyal koronázott ajtó, kétoldalán hasonló kiképzésű ablakokkal. A porticus két oladlán 3-3 négyszögletes pillérrel alátámasztott tornác húzódik a négytengelyes homokzat előtt, a pillérek közeiben kovácsoltvas mellvédrács. A 4-4 ablak hasonló a fentiekhez. A homlokzat sarkain előrelépő rizalitok két-két ablakkal, lizénákkal tagolva. A szélső ablakok mellett zsalugáterdísz. Az oldalhomlokzatokon 3-3 ablaknyílás, ill. a jobb oldalhomlokzaton a szélső helyett zsalugeterdíszes vakablak. Az ablakok kiképzése megegyezik a főhomlokzaton lévőkkel. A kerti homlokzaton a középtengelyből kiugró rizalit.
:
A város központjában áthaladó főút mellett, egy fákkal beültetett parkban áll.

2009.11.29 11:19 fa-peti állapot: 5 - pont: 5

A bejárat oszlopain található kisebb vakolathiányt leszámítva jó állapotú az épület. Jelenleg Múzeumként működik és egy nyitott parkban található a városi víztorony mellett.