Jász-Nagykun-Szolnok
Karcag Körzeti Földhivatal
rövid leírás:
A város főtere mellett, szabadon álló, egyhajós, íves záródású templom, É-i homlokzata előtt álló toronnyal, visszalépcsőzött legfelső szintjénél vasrácsos tűzkiáltó erkéllyel. A karzatmellvéden és a boltozati csegelyekben stukkós füzérdíszek. Berendezése: 19. század első fele. Orgona: 1866, 1906-ban átépítve (Mooser Lajos, Soukenik János). Egy korábbi keletelt templom tornyának és épületrészeinek felhasználásával, tengelyének elfordításával épült (építész: Rabl Károly). Tornyát 1820-ban konzolos tűzfigyelő erkéllyel bővítették.
külső leírás:
Szabadon álló téglalap alaprajzú épület. Homlokzata középvonalában kis előrelépő rizalit foglalja magába az egyenes záródású kaput, felette félköríves karzatablak. Mindkettőt tükrös konzolablakkal díszített pilaszter fogja közre, tetejét törtvonalú párkány zárja le. A rizalit két sarkán 1-1 nyolcszögletes törzsű oszlop, melyek kiugró párkányt tartanak, alatta végigfutó képszék és fogsordísz. A homlokzat két oldalán 1-1 szegmensíves ablak, felettük kerek karzatablakok. Ferde képszékkel díszített orompárkány csatlakozik a homlokzatból kinövő levágott sarkú toronyhoz, melynek osztópárkánya alatt az alsó szintjén négyzetes kváderezés és elől egy szegmensíves toronyablak sima felső szintjén négy félköríves harangablak van. Az ablakok felett óra a négy oldalon; a legfelső szinten konzolos párkánysor fölött körülfutó erkély és négy félkörívesablak.
A templomtest két oldalán 7-7 szegmensíves ablak enyhén kiugró pilaszterek között, alattuk kerek ablakok, a kosárívesen záródó hátfalon 2-2 hasonló ablak. Az ablakok alatt kettős bemélyített tükrű mellvéd, párkánnyal alátámasztva. A baloldalon két, a jobboldalon egy mellékbejárat, magas, képszékes egyenes párkánnyal koronázva. A tornyon gúlasisak, az épületet cserépfedésű nyeregtető zárja. Körülfutó lábazat. Fehér-sárga festés.

Az értékelésem bizony már csak 4-es alá! Látható az elmúlt idők képein a templom romlásának állapota. Elég erőteljes az aljazat felvizesedése, amitől a vakolat is lepereg. A torony festése is eléggé erősen romló állapotban van.