Zsinagóga

zsinagóga
Jász-Nagykun-Szolnok
Karcag Körzeti Földhivatal
rövid leírás:
A település piacterén, szabadon álló, kerítéssel körbevett, téglalap alaprajzú, nyeregtetős, oromfalas épület, oromcsúcsán menórával. ÉNy-i homlokzata előtt négyzetes bejárati előcsarnokkal, ahhoz kétoldalt csatlakozó, visszaléptetett homlokzati síkú mellékterekkel. Az előcsarnok íves oromfallal lezárt, tetején Dávid-csillaggal. Belsőben karzat, kovácsoltvas konzolokkal, részben megmaradt belső berendezéssel: tóraszekrény, üvegablakok, nyílászárók, 19. század vége. Felújítva.
Jellege:
Szabadon álló, téglalap alaprajzú épület kerítéssel körülvéve. Homlokzata előtt négyzetesen előrelépő bejárati csarnokrész: faltükörben karéjos ívű bejárattal, az egyenesen záródó lapu fölött a karéjívben felülvilágító ablakkal. Ferde orompárkány csatlakozik a hasonlóan karéjos ívű karzatablak párkányrézsüjéhez. A sarkokon kváderdísz, a koronázópárkány alatt ívsoros profilált párkánydísz fut végig. Jobboldalt előreugró csarnoképítmény homlokzatán egyenes záródású ajtóval, felette kképszékes párkányzat és kerek keretelt ablak.
Az épület oldalain előreugró lizénák között négy-négy hasonló ablak az emeleten, a földszinten egyenesen záródó ablakok.
A hátfalain két-két ablak a földszinten és az emeleten, az .... (üres rész) két oldalon.
Magas körbefutó lábazat.

2009.11.29 11:39 fa-peti állapot: 5 - pont: 5

Gyönyörű épület, állapota majdnem hibátlan némi vakolathibát leszámítva. Homlokzatán magyar és héber szöveg, kerítésfalán csillag.

iskolaépület (0.163 km)
városháza (0.284 km)