Szélmalom

Ipari műemlék
élelmiszeripari üzem
élelmiszeripari malom
Jász-Nagykun-Szolnok
Karcag Körzeti Földhivatal
rövid leírás:
A Gál-féle szélmalom a Vágóhíd u. 20. és 22. sz. között áll. Téglatámfalú feltöltés közepén szabadon álló, csonkakúp alakú, ötszintes, cserépfedéses, kúptetős épület, vakolatlan téglahomlokzattal. A belsőben eredeti belülforgatós, hárompárköves őrlőszerkezettel. Népi műemlék.
külső leírás:
Szabadon álló kör alaprajzú építmény, melyet kis feltöltés fogja körbe, melyet téglafallal építettek körül. Ötszintes, szintjein egyenes záródású szegmensíves szemöldökkel kialakított ablakok vannak, a hatodik (padlástéri) szinten körben kis négyszögletes kitekintőablakok a város tűzfigyelő szerepét is betöltötték.
Lapátjai közül kettő a felújítás következtében sérült meg, ezért le kellett szerelni őket. Vakolatlan, nyerstégla falazat.
:
A város végében épült egy körülkerített telken a Vágóhíd u. 22. sz. alatt.
A város végén, egy körülkerített telken áll a Vágóhíd u. 22. sz. alatt.

2018.05.28 08:11 Emese62 állapot: 3 - pont: 10

Csalódott vagyok, a malom hanyatlik, a szélvitorlák eltörtek egy viharban, a helyi önkormányzat tulajdona, de nem sokat foglalkoznak vele be van zárva, csak telefonos előre bejelentett időpontban látogatható. A téglák hiányosak, a domb amire épült lassan elkopik. Az elvadult galaombok meglepték az ablakokat, a faszerkezetek korhadnak, kár érte!