Zsinagóga

zsinagóga
Jász-Nagykun-Szolnok
Törökszentmiklós Körzeti Földhivatal
rövid leírás:
Szabadon álló, téglalap alaprajzú, nyeregtetővel fedett, oromfalas épület, oromcsúcsán kőtáblákkal, bejárata előtt kisebb, két faoszloppal alátámasztott előtetővel. A belsőt faszerkezetű dongaboltozat fedi. A 19. század második feléből származó díszítőfestés, faszerkezetű karzat, korabeli nyílászárók és berendezés (részben töredékesen).
külső leírás:
Szabadonálló, téglalap alaprajzú, nyeregtetővel fedett épület törtvonalú oromzattal. Bejárata előtt kisebb faszerkezetű előtető.

Épületbelső:
A belsőt egyetlen faszerkezetű donga fedi. A tér nyugati vége két szintre osztott, a felső szintet a női karzat foglalja el. A női karzat nyugati vége alat három síkfödémes helyiség: középen keskeny folyósó vezet a főbejárattól a zsinagóga térbe.Erről a folyosóról nyílik déli irányban egy melléktér. A folyosó északi oldalán kívülről megközelíthető lépcsőház. A karzat keleti fele a zsinagóga térbe nyúlik, faragott konzolos fagerendákkal,faoszlopokkal.
A zsinagógatér keleti végén timpanonos,faszerkezetű építmény, díszítőfestés övezi a tóraszekrényt. A tér közepén a felolvasó emelvénynek csak az alapja látható. Néhány eredeti pad. Eredeti nyílászárók.

állapot leírása:
Az épület az összedőlés határán van. Vályogfalai átáztak, mállanak, roskadnak. Fenntartása megoldatlan.

A zsinagógát már régen lebontották, mert életveszélyes volt!

Szélmalom (1.604 km)