Református Főgimnázium

oktatási és gyermekintézmény
gimnázium
Jász-Nagykun-Szolnok
Mezőtúr Körzeti Földhivatal
rövid leírás:
Utcavonalon, szabadon álló, téglalap alaprajzú, egyemeletes, alápincézett épület, utcai homlokzatán hét tengelyes, udvari oldalán egy tengelyes középrizalittal. Középfolyosós alaprajzú, a folyosók dongaboltozatosak, a többi tér síkfödémes. Az utcára néző rizalitban az emeleten faburkolatos díszterem (építész: Kurcsák Gergely). Falpillérekkel tagolt, bábos korlátos, kétkarú lépcsőház, üvegablakokkal. 19. század végi ajtók. A Petőfi utcai telekhatáron eredetileg tornatermet, rajztermet, könyvtárat, igazgatói lakást magába foglaló szecessziós stílusú épület (építész: Benkó Károly). Belső tere átalakított. Orsófalas, vörös mészkő elemekből álló lépcsőház, 19. század végi nyílászárók. Az építkezés a Petőfi utcai épülettömbbel 1907-1910 között fejeződött be.
külső leírás:
Utcavonalon szabadonálló, téglalap alaprajzú, egyemeletes, manzárd jellegű tetővel fedett gimnázium, utcai homlokzatán hét tengelyes, udvari oldalán egy tengelyes középrizalittal.
A Petőfi utcai telelhatáron eredetileg tornatermet, rajztermet, könyvtárat, igazgatói lakást magába foglaló épület, 1910.

Épületbelső:
Középfolyosós alaprajz. Az épület alatt dongaboltozatokkal fedett pince. Síkfödémes helyiségek, szegmensíves dongaboltozatos folyosó.
Az utcai középrizalit emeletén díszterem három részes , konzolsoros párkánnyal, a képszékben díszítőfestéssel. Fa falburkolat. A falburkolatban megörökítve a díszterem tervezőjének neve: Kurcsák Gergely.
Főlépcsőház: három részes párkány, falpillérekkel tagolt falsíkok. Orsófalas kétkarú lépcső bábos korláttal. Színes üveg ablak.
Hátsó lépcső: Három karú, orsóteres.
Eredeti ajtók, újragyártott ablakok. Eredeti, öt szelemenes, manzárd jellegű fedélszék,a középső, kis hajlású szakaszon fémlemez fedéssel.

Petőfi utcai, szecesszós épület.
Átalakított belső, megváltozott funkciók. Az eredeti funkciókból már csak a tornaterem van meg, a nyitott fedélszéket azonban megszüntették.
Lépcső:Orsófalas, vörösmészkő fokokkal és korlátoszloppal, kovácsoltvas korláttal. Részben eredeti nyílászárók.

Szépen rendben tartott épület.