Nemzeti Zenede, Zeneművészeti Főiskola

oktatási és gyermekintézmény
főiskola
rövid leírás:
Zeneművészeti Főiskola. Kétemeletes, klasszicista sarokház (Nemzeti Zenede), Kasselik Ferenc, 1838-1839.
:
Kétemeletes, belsőudvaros, klasszicista bérházépület, iskolává átalakítva, a Semmelweis és a Vitkovics Mihály utcák sarkán.
A kétemeletes épület 11 ablaktengelyes Semmelweis utcai főhomlokzatát, 8 tengelyes Vitkovics Mihály utcai homlokzatát és egy tengelyes sarokhomlokzatát a földszint fölött hangsúlyos övpárkány, mindkét emeleten mellvédpárkány tagolja és széles füzérdíszes sáv fölött, tojásléces, cseppsoros koronázó-párkány zárja le. A földszinti, állótéglány alakú falnyílások, vállpárkányról induló, tagozatos félkörívben záródó mélyített mezőkben helyezkednek el. A Semmelweis utca középső ablaktengelyében elhelyezkedő kapu, a többi falnyílásnál nagyobb méretű. A könyöklőpárkányok ülő, állótéglány alakú, tagozatos keretezésű emeleti ablakok felett szemöldökpárkányokat alakítottak ki.

Változatlanul össze van firkálva a lábazat, és több helyen hámlik a vakolat.

Városfal (0.048 km)