Ó-Szolnok vasútállomás indóháza és vízháza

Közlekedési emlék
állomás
állomás épület
Jász-Nagykun-Szolnok
Szolnok Körzeti Földhivatal
rövid leírás:
Szabadon álló, egyemeletes, részben alápincézett, téglalap alaprajzú, kontyolt nyeregtetős indóház, faszerkezetű konzolsoron ülő eresszel, középtengelyében huszártoronnyal. Az indóháztól DNy-ra vízház: téglalap alaprajzú, kétszintes, nyeregtetős épület, mindkét hosszoldalán alacsonyabb, nyeregtetős keresztszárnnyal. Lépcsős oromzatok, a sarkokon tagolt pillérek (építész: Wilhelm Paul Sprenger, kivitelező: Zitterbarth Mátyás). Átalakított belső terek, kicserélt nyílászárók. (Műemléki környezete: hrsz.: 5567/3, 5162/5,5259/1,5372/2,5569,5568/1,5568/2,5607/2,5608/1,5608/2,5608/3.)
külső leírás:
Szabadonálló, egy emeletes, téglalap alaprajzú, kontyolt nyeregtetős indóház,faszerkezetű konzolsoron ülő eresszel, huszártoronnyal.
Az indóháztól DNY-ra vízház: a téglalap alaprajzú, kétszintes, nyeregtetős épület mindkét hosszoldalán alacsonyabb, nyeregtetős keresztszárny. Lépcsős oromzatok, a sarkokon tagolt pillérek.

Átalakított belső.
Részben alápincézett /a pincében áll a talajvíz/.
Középfolyosós alaprajz.
Új nyilászárók, új fedélszék, új lépcső. Az eredeti lépcsőt elbontották, nyomai még láthatóak. Jelenleg burkolatok, belső vakolat nincs.
A vízházban új nyílászárók, új fedélszék.

2018.07.12 13:00 klo állapot: 5 - egyéb

Az indóház és a vízház a két éve megnyílt Reptárhoz tartozik, felújították őket, az állapotuk nagyon jó. Az indóház a múzeum fogadóépülete és kiállítás is van benne.

Együttes (0.395 km)
Kálvária (0.823 km)