Római katolikus plébánia

plébánia
r.k. plébánia
Jász-Nagykun-Szolnok
Törökszentmiklós Körzeti Földhivatal
rövid leírás:
Utcavonalon, szabadon álló, földszintes, részben alápincézett, L alaprajzú, kontyolt nyeregtetővel fedett épület. A két épületszárny az udvari oldalon íves falszakasszal kapcsolódik egymáshoz. Udvari homlokzatán utóbb beüvegezett kosáríves tornác, a DNy-i homlokzaton a tornác előtt kisebb bővítményben pincelejárat. Egytraktusos, oldalfolyosós, részben boltozott, részben síkfedésű terekkel. 18-19. századi nyílászárókkal. A 19. században felújították.
Tiszapüspöki, R.k. Plébániaház

Jelleg:
Utcavonalon, szabadon álló, földszintes, L alaprajzú , kontyolt nyeregtetővel fedett épület. A két épületszárny az udvari oldalon íves falszakasszal kapcsolódik egymáshoz. Udvari homlokzatán utóbb beüvegezett kosáríves tornác, a délnyugati homlokzaton a tornác előtt kisebb bővítményben pincelejárat. Telkén földszintes magtár.
Évek óta lakatlan. Fenntartása megoldatlan. Tetőzete ázik.

2011.05.18 10:21 guess.who állapot: 5 - koordináta: N 47° 12,955' E 20° 19,048' - pont: 20

Uniós forrásokból felújított épület, a hozzá tartozó magtár szintén így újult meg. Sajnos az eltelt öt évben a lábazati részek festése elkezdett leválni, de ettől eltekintve szinte tökéletes állapotú.
Helytörténeti gyűjtemény és könyvtár működik benne.