Almásy-kastély együttese

Jász-Nagykun-Szolnok
Törökszentmiklós Körzeti Földhivatal
rövid leírás:
A településtől K-re, a Mezőtúr felé vezető út mellett. A bekötőút végén négy pillér között elhelyezett kovácsoltvas kapu, Ny-i oldalán hagymasisakos toronnyal. A kapun túl parkban két, szabadon álló épület alkotta együttes. A K-i L alaprajzú, földszintes, kontyolt nyeregtetős épület (1850), K-i homlokzata előtt faszerkezetű tornáccal, Ny-i homlokzatának közepén rizalitszerűen kiugró, emelt gerincű tetővel kiemelt, öntöttvas oszlopos, részben fedett terasz, felette huszártorony. A K-i szárny végében K-Ny-i tengellyel másik, szabadon álló épület (1890): egyemeletes, kontyolt nyeregtetős, oldalrizalitjaiban emeleten teraszokkal, a K-i homlokzatához csatlakozó, poligonális záródású kápolnával (1901). A két épületet faszerkezetű, nyitott folyosó köti össze. A területen több melléképület, köztük a kaputól DK-re H alaprajzú, nyeregtetővel fedett, téglaarchitektúrás istálló (hrsz.: 0115/1). A belsőben több 19. század második feléből származó építészeti rész és tartozék: öntöttvas korlátos lépcső, nyílászárók, famennyezet, kályha. Gr. Almásy Imre építtette. A jelenlegi együttes 1859 és 1901 között több periódusban épült.
külső leírás:
Parkban álló, udvar köré szerveződő épületegyüttes: L alaprajzú, földszintes,kontyolt nyeregtetős épület keleti homlokzatán faszerkezetű tornáccal, nyugati homlokzatának közepén öntöttvas oszlopos fedett terasz. A terasz feletti kiemelt tetőn huszártorony.
A földszintes épülettel szemben, az északi szárnnyal párhuzamosan egyemeletes, kontyolt nyeregtetővel fedett épület oldalrizalitokkal, teraszokkal. Keleti homlokzatához poligonális apszisú kápolna csatlakozik. A két épület faszerkezetű, nyitott folyosó köti össze. A park bejáratánál négy pillér között kovácsoltvas kapuk. A kapu mellett hagymasisakos torony. A kaputól dél-keletre H alaprajzú, nyeregtetővel fedett, téglaarchitektúrás lóistáló.

A kastélyra feltételesen adtam 5-öst!
A kastélyhoz bejutni nem tudtam, így a koo-k a kastélyhoz vezető út bejárati kapujánál készültek.A területet térfigyelő kamerák és kerítés védi.