Orczy-kastély (Szociális Otthon)

Jász-Nagykun-Szolnok
Szolnok Körzeti Földhivatal
rövid leírás:
Parkban, szabadon álló, téglalap alaprajzú, egyemeletes, kontyolt nyeregtetővel fedett épület, É-i homlokzatán oldalrizalitokkal, D-i homlokzatán egytengelyes kisebb kiülésű oldalrizalitokkal. Az épület középtengelyében (a déli homlokzaton a középrizalit előtt) mindkét oldalon dór oszlopokra támaszkodó, kovácsoltvas korlátos terasz. A földszinten egyes terek boltozottak, a többi helyiség síkfödémes. A lépcsőházban fabábos korlát. Az épület belsejét átalakították (építész: Zofahl Lőrinc ?). A nyílászárók újak. Építtette Orczy György. Tájképi kert, a területet 1890-ben csatolták Besenyszög határából Újszászhoz.
külső leírás:
Parkban, szabadon álló, téglalap alaprajzú,egyemeletes, kontyolt nyeregtetővel fedett kastély.Északi homlokzatán egytengelyes oldalrizalitok.
Déli homlokzatán egytengelyes oldalrizalitok, három tengelyes középrizalit. Az épület kereszttengelyében mindkét oldalon dór oszlopokra támaszkodó kovácsoltvas korlátos terasz.
Kertjében átépített és újabb melléképületek.

A kastély felújítva kívülről, de belül már nem történt meg a teljes rekonstrukció pénz hiánya miatt.