Klotild-palota

Klotild-palota, irodaház, Giergl Kálmán és Korb Flóris, 1899.
:
Négyemeletes, szabadon álló eklektikus bérház-páros, szimmetrikus elrendezésben a Váci, Kígyó és Duna utcák, illetve a Ferenciek tere között.
A négyemeletes épületek kváderes sávokkal tagolt téglaburkolatos homlokzatát a földszintet és emeletet átfogó, nagy üvegezett portálok feletti erkélypárkány sáv, valamint a harmadik építészeti elemekkel tagolt, tetőfelépítményekkel ellátott főpárkány zárja le. Az épületek Szabadsajtó út Felszabadulás tér sarki oldalait tornyok hangsúlyozzák, amelyek alépítményét az épületek sarokrizalitjaiként alakították ki. Az emeleti falnyílások állótéglány alakúak, a második emeleten kváderes keretezéssel, a harmadik emeleten kompozit oszloppárok által tartott szegmensíves szemöldökpárkányokkal, - amelyek alatt címerpajzs-domborművek helyezkednek el -, a negyedik emeleten egyszerűbb tört-szegmensíves szemöldökpárkányokkal. A főpárkány feletti felépítmények késő barokk és bécsi szecessziós jellegű kő díszítőelemek keverékéből állnak: volutacsigák között sima kő tömbökből formált vízköpők... A toronytömb kő osztótagos ablakai francia reneszánsz jellegűek. A tömbön íves kőbábos korlátok közé állított kompozit oszlopokon, többszörös csigavonalas, obeliszkdíszes, tört-szegmensíves párkanyon négy voluta közé fogott íves kő sisak helyezkedik el, tetején zárt koronával.

Az épület homlokzata teljesen fel lett újítva az utcaszinten lévő portálok is készek, már csak a belső részeket kell újjávarázsolni.