Kálváriakápolna és szoborcsoport

kálvária
kálvária
Dorog Körzeti Földhivatal
rövid leírás:
A Szomorról Bajnára vezető közút bal oldalán, a szántásban magasodó dombon, téglaépítményen álló kálvária szoborcsoport, alatta dongaboltozatú térben Szent Anna tiszteletére szentelt oltár, a hozzá vezető út két oldalán stációk. A három kőkereszt sziklahalmot ábrázoló kőtömbön áll, a latrok szobrai csonkák. A dombon a középkori Csimaszombatja falu temploma állt. Az elpusztult templom helyére búcsújáró templom és remetelak épült 1732-ben. A kálváriát a Sándor család 1732-ben állíttatta, majd 1872-ben, 1897-ben és 1928-ban megújíttatta. Az együttesből csak a kálvária maradt meg.
külső leírás:
A Szomorról Bajnára vezető út bal oldalán, a szántóföldből kiemelkedő domb tetején és oldalában álló együttes: Krisztus a kereszten a két latorral és stációk, mind kőből.
A stációk a - mesterséges magaslatnak tűnő - domb út felőli oldalán vezetnek fel a dombtetőn álló keresztek alapzatába mélyedő falazott, dongaboltozatos szentsírhoz. A dombtetőt megkerülve, a szentsírral átellenes oldalon néhány lépcsőfok vezet a három keresztig.
A stációk egyszerű kőhasábok, képkeret-szerűen alakított felső részükbe mélyített képtartó fülkével. A stációképek felújításkoriak.A keresztek kőhalmot imitáló talapzatról emelkednek; Krisztus keresztje korpusszal, a két lator szobrából csak maradványok vannak. Krisztus keresztjének talapzatán koponya, lábszárcsontok, kígyó almával és a szenvedés kelyhe van kifaragva.
A lépcsőfeljárat közelében kőhasáb (szobortalapzat?) áll.
Felújított, de már kezd romlatni. Út nem vezet hozzá, nem gondozzák.

2008.08.17 09:16 snake állapot: 3 - koordináta: N 47° 37,690' E 18° 36,716' - pont: 5

Az elején mindjárt megjegyezném, hogy az oldal tetején lévő fénykép nem a szóban forgó objektumot ábrázolja. Megfelelő képek a lognál!

A kálváriát szántóföld veszi körül, aratás előtt csak a terményben okozott kárral lehet megközelíteni. A fű nem túl rég lehetett lekaszálva, egyébként az objektum itt a prérin szerintem előbb- utóbb pusztulni fog. A két lator hiányzik, a stációk némelyikéből kilátszik a vaserősítés ( tehát valamiféle műkőről lehet szó)
A gps az adott helyen és időben a képen látható adatokat adta.