Sándor-Metternich-kastély

Dorog Körzeti Földhivatal
rövid leírás:
Egykori angolpark É-i végében, a falu központjához közelesően álló, két udvart közrefogó épületegyüttes, melyhez istálló kocsiszínnel és a D-i parkbejáratnál megmaradt őrépület tartozik. Az együttes főépülete emeletes, a többi földszintes, részben alápincézett. A téglalap alaprajzú főépület a nagyobbik udvar Ny-i szárnya. Bejárata fölött árkádokra állított, oszlopos, a bábos korláttal lezárt attika fölé magasodó, timpanonnal lezárt hangsúlyos középrizalit. Udvari homlokzata előtt folyosó, tetején terasszal, ami a kétfelől csatlakozó kocsiáthajtókon zárul. A folyosó körbefut az egységesen alakított homlokzatú földszintes melléképületekben. A D felől csatlakozó gazdasági udvar épületeit D felől vasrácsos (Ludvig Forster) pillérsor kapcsolja a főépülethez, az együttes látványát D felől pálmaház és oszlopsoros homlokzatú üvegház zárja le. A főépület földszinti terei boltozottak, a pálmaház középső terében fakupola, a többi síkmeny-nyezetes. Falképek és díszítőfestés: a főépületben, barokk és klasszicista, a dísztermek mennyezete leválasztva (Alessandro Sanquirico); a nagyudvar körüli mellékszárnyakban klasszicista kifestések, leválasztva. Eredeti faburkolat, tükör, kandalló-, légfűtés-, gázvilágítás- és szellőző rendszer maradványai. A főépületet a Szlavniczai Sándor család építtette a Bot család 15. század végi palotája falainak felhasználásával, a 18. század első harmadában. A barokk kastélyt a 19. század első évtizedében Sándor Vince, és 1834-ben Sándor Móric alakíttatta át (építész: Hild József). Az épület házasság révén a Metternich családhoz került, 1945 után szükséglakások és a helyi termelőszövetkezet használta. Helyreállítása 1981-, kutatása 1986 óta folyik. Magas kőkerítéssel zárt parkját közút hasítja ketté.

2016.02.20 15:12 tebali állapot: 4 - koordináta: N 47° 39,153' E 18° 36,112' - pont: 20

A kastély állapota az utolsó jelentés óta - legalábbis külsőleg - nem változott.
A melléképületek gondozatlanok, és a főépület öt évvel ezelőtti újrafestése/vakolása is már több helyen megadta magát.
De legalább őrzik.