Istálló

Agrár műemlék
Ipari műemlék
feldolgozó ipar
egyéb feldolgozóipari létesítmény
Dorog Körzeti Földhivatal
rövid leírás:
A kastély egykori angolparkjába utólagosan behasított közút mentén, szabadon álló, U alaprajzú földszintes, kontyolt nyeregtetős épület. É-i szárához toldalék csatlakozik, a völgybe mélyen lenyúló telkén, több újabb földszintes üzemépület. Utcai homlokzata pilaszterekkel tagolt, középen kétszárnyú ajtó, fölötte az építés dátuma, kétfelől ablaksor és álrizalitok. Udvari homlokzati nyílásai átalakítottak. Középső szárnyában háromhajós, oszlopokra állított csehsüveg boltozatú istállótér, a beforduló mellékszárnyakban hevederes, csehsüveg boltozatú kocsiszín, mellékterekkel. Építtette gróf Sándor Vince 1802-ben.
külső leírás:
A főutca mentén szabadon álló, U alaprajzú, földszintes épület az U DK-i szárának végén felülkontyol, egyébként egyszerű nyeregtetővel. A DK-i szár külső homlokzatához alacsonyabb, kis kiugrású toldalék épült lekontyolt félnyeregtetővel, hasonló található a középső szár udvari homlokzatán, félnyeregtetővel; az U másik szárának végéhez pedig szintén alacsonyabb, nyeregtetős toldalékok. A telken még számos újabb épület, építmény áll.

Az istálló utcai homlokzatán - a terepszint emelkedésének megfelelően változó magasságú - lábazat, valamint párkány húzódik. A falmezőt pilaszterek osztják tükrökre. A homlokzat 1+3+1+4 tengelyes, az 1. és a 4. tengely ajtónyílása kis kiülésű rizalitban helyezkedik el. (Az első tengelybéli, félköríves záródású, pilaszterek közé fogott ajtó be van falazva.) Az 5. tengelyben nagyméretű, egyszerű szalagkeretes ajtó nyílik, szemöldöke fölötti mélyített mezőben az építés évszámával (1802), afölött háromszög-oromzattal. A 3-4., 6-9. tengelyben egyszerű szalagkeretes ablakok vannak.

Az udvari homlokzatok teljesen át vannak építve; az ÉNy-i szár udvari homlokzatán egy befalazott ív felismerhető.
A jelenlegi funkcióknak - gyártó és irodai - megfelelően, méltatlanul van átalakítva.

Állapotában semmi változás. Nagyon elhanyagolt utca front.