Megújulásunk támogatója:  

Szent Kereszt római katolikus templom

titulus:
Szent Kereszt
azonosító:
6113
törzsszám:
2478
szélesség (lat):
N 47° 42,524'
hosszúság (lon):
E 18° 35,306'
védettség:
Műemléki védelem
jelleg:
Építmény
név jellemző:
Mai
eredeti kategória:
Szakrális építmény
eredeti főtípus:
templom
eredeti típus:
r.k. templom
eredeti altípus:
r.k. szerzetesrendi templom
jelenlegi kategória:
Szakrális építmény
jelenlegi főtípus:
templom
jelenlegi típus:
r.k. templom
jelenlegi altípus:
r.k. szerzetesrendi templom
megye:
Komárom-Esztergom
helység:
helyrajzi szám:
031/4
település KSH kódja:
29355
földhivatal:
Esztergom Körzeti Földhivatal
állapot:
rövid leírás:
Szabadon álló épületegyüttes. A templom egyhajós, egyenes szentélyzáródású, a szentély felett kontyolt nyeregtetős épület, timpanonnal lezárt K-i homlokzata mögött fa huszártoronnyal, a szentély két oldalához csatlakozó kolostorszárnyakkal (trsz.: 2479). Élkereszt boltozatú hajó és szentély, a hajó bejárati oldalán faszerkezetű karzat festett mellvéddel. Festett üvegablakok: 1944 (Palka József). Berendezés: jellemzően 18. század közepe; karzat: 1743. Korábbi templom falainak felhasználásával építtette a nazarénus remeték számára gróf Esterházy Imre esztergomi érsek, 1734-1735-ben (építőmester: Mayer Krisztián esztergomi kőművesmester). 1804-ben felújították. 1913-1950 között, illetve 1998-tól a szalézi rend tulajdonában.
külső leírás:
Szabadonálló templom háromszög-oromzatos főhomlokzattal, közvetlenül az oromzat mögött emelkedő fa huszártoronnyal, egyenes záródású, a hajónál keskenyebb, de azzal azonos magasságú szentéllyel. A hajó északi oldalához toldalék, szentélyéhez két oldalról a rendház kapcsolódik. A templomot konty-, a huszártornyot sátor-, az É-i toldalékot félnyereg-, a belőle kiugró kis kápolnarészt sátortető fedi; mind pala héjazattal.

Az épületen épületrészenként különböző magasságú lábazat fut körbe, a homlokzatokat egyrészes párkány zárja le.

A főhomlokzaton a lábazat fölött a homlokzatot három részre osztó négy toszkán falpillér alapzatául szolgáló sáv húzódik, a falpillérekre háromrészes, a pillérfők fölött golyvázódó párkány támaszkodik. A főpárkány fölött háromszög-oromzat emelkedik, középső részét két toszkán pillér határolja, timpanon koronázza. Mögötte a már említett fa huszártorony.

A középtengelyben elhelyezkedő kapuhoz öt lépcsőfok vezet, a kapu keretelése talp- és záróköves, füles tagolt szalagkeret, a zárókő mellett kétoldalt egy-egy volutamotívummal. A kapu fölött tagolt szemöldök.

A három homlokzati szakaszban karzatszinten középen ablak, kétoldalt egy-egy az ablaknál valamivel kisebb fülke, félköríves záródással, tagolt szalagkerettel, egyrészes könyöklővel. Az oromzat középső szakaszának közepén szalagkeretes környílás. A huszártorony négy oldalán egy-egy félköríves záródású ablak.

A hajófalakat és a szentély oldalfalait a főhomlokzatihoz hasonló kialakítású ablakok tagolják, a szentély hátfalának középtengelyében szegmentíves záródású ablak helyezkedik el, tagolt szalagkerettel. A D-i hajófal szentély utáni hajóablaka alatt egyenes záródású, szalagkeretes ajtó.

Az É-i toldalék K-i falán kereteletlen félkörablak, az É-i falon egyenes záródású, szalagkeretes nyílások követik egymást: egy ajtó és két ablak. A két ablak között kissé előreugró építmény az Oltáriszentség számára, szegmentíves záródású nyílással, előtte falazott oltár.
A toldalék K-i homlokzata előtt kőfeszület, fémkorpusszal.
:

Állapotjelentések

2016.06.10 08:50 prozak01 állapot: 5 - pont: 9

Rendkívül szép környezetben lévő, példásan rendben tartott templom. Környékén érdemes még kirándulást tenni a Jankovich-barlang, Mogyorósbánya vagy a Nagy-Gerecse felé is.

Új jelentés készítéséhez be kell jelentkezni.

Közeli objektumok

Kőkereszt (4.812 km)
Víztorony (5.201 km)
Temetőkápolna (5.505 km)