Szent Imre
Komárom Körzeti Földhivatal
rövid leírás:
Szabadon álló, egyhajós, poligonális szentélyzáródású templom, D-i homlokzati toronynyal, a szentély felett kontyolt nyeregtetővel. A szentélyhez kétoldalt négyzet alaprajzú sekrestye, illetve grófi kápolna, a hajó Ny-i oldalához poligonális záródású kápolna és karzatfeljárat csatlakozik. A hajó bejárati oldalán karzat, melynek alja és a hajó csehsüveg boltozatú, a szentély fiókos dongaboltozatú. Berendezés: főoltár, festmények, szószék, padok, 1770 körül. Orgona: 1830 (Karl Klöckner), átépítve. Építtette gróf Esterházy Imre és Klára 1760 körül. 1913-ban gróf Esterházy Béla felújíttatta.
külső leírás:
A község központjában, a fő útvonalak találkozásánál szabadon álló épület feltűnően magas hajóval, a homlokzat síkjában emelkedő középtoronnyal, a hajónál keskenyebb, de vele azonos magasságú, a nyolcszög három oldalával záródó, sátortetős szentéllyel. A szentélyhez kétoldalt négyzet alaprajzú sekrestye, illetve grófi kápolna (mindkettő kontytetős), a hajóhoz a nyolcszög három oldalával záródó kápolna és a DNy-i sarokhoz félnyeregtetős karzatfeljárat kapcsolódik. Az összes tetőidomot, beleértve a torony lapos gúlasisakját is, cseréphéjazat fedi. A templomkertben feszület, fém alakokkal és Lorudes-i barlang.
Az épületen lábazat és széles, háromrészes, golyvázott párkány fut körbe, a sekrestyén és a grófi kápolnán a párkány csak egyrészes. A főhomlokzatot, a hajófalakat és a toronyszinteket karcsú pilaszterek, közeiket - a felső toronyszint kivételével - bemélyített tükrök tagolják, a szentély, a sekrestye és a kápolnák éleit lizénák hangsúlyozzák.
A főhomlokzat három tengelyes, a középső tengelyben a tükör alatti falmezőben talpköves, szemüldökgyámos, kőkeretes kapuval, a karzatszinten a középtengelyben ablakkal, a két szélsőben azonos kialakítású, azaz félköríves záródású, váll- és záróköves, egyszerű szalagkeretes fülkékkel. A felső toronyszint, a hajó és a szentély ablakai is ugyanilyenek.
A főpárkány fölött alacsony attika-mellvédről két toronyszint emelkedik, egyrészes, golyvázott osztópárkány választja el őket. Az alsóhoz kétoldalt konkáv ívű, mélyített tükrös orommezők csatlakoznak, közepén fekvő ovális alakú, szalagkeretes nyílás. A felső oldalait ablakok tagolják, fölöttük üres órahelyek.
A sekrestye és a grófi kápolna nyílásai egyenes záródásúak, egyszerű szalagkeretesek, a karzatfeljáró ajtaja kereteletlen.

Szép állapotban

Magtár (0.339 km)