Hajóállomás

Közlekedési emlék
Közlekedési emlék
vízi közlekedés
kikötő
Esztergom Körzeti Földhivatal
rövid leírás:
A 11. sz. közút és a Duna közötti parton, a községbe vezető S kanyar tövében, a folyóval párhuzamos hossztengellyel álló vasbeton épület. A két különálló, téglalap alaprajzú, lapostetős épületrészt, fedett, oromzatos átjáró köti össze. Az oromzatban a MAHART címere, alatta Dömös felirat. Nyílászárók 1920 körül. A Duna mentén épült 20. század eleji hajóállomások utolsó megmaradt emléke.
külső leírás:
A 11. sz. főút és a Duna közötti keskeny parton áll, a községbe bevezető "S" kanyar tövében, a folyóval párhuzamos hossztengellyel.
A két különálló épülettömeget fedett átjáró köti össze, ezen keresztül a közúttól a hajókikötőig egyenes út vezet. Bár a két épülettömeg funkciója más - személyforgalom és teherárú - és ez a különbség a homlokzatokra is kivetül, semmiféle szimmetriára való törekvés nem fedezhető fel, az épület mégis rendkívül kiegyensúlyozott tömeg- és homlokzati képet ad.
A külső felületeket (függőleges v. vízszintes egyaránt) mindenütt a naturszínű (sötétszürke) műkőszerűen megdolgozott betonanyag képezi, nagyon visszafogott díszítőelemekkel.
Az erősen kiálló lapostető lemezét körös-körül futó klasszikus hatású tojásléc kíséri, mintegy kímaszerűen.
A személyforgalom tömbje előtt a víz felé tornác fut végig, födémét toszkán fejezetű pillérek hordják.
Az átjáró folyosó az épület kiemelt szakasza. Oldalfalai quaderezettek, födémkiváltó gerendáját levélmintás könyökök ékelik alá és kazettás mennyezet fedi, de a kazetták nem díszítő, hanem szerkezeti elemek. Az átjáró fölött mindkét oldalon kis attikafal-szerűség magasodik, rajta horgony és felirat. Fa nyílászárók.
Valóban igen egyszerű eszközökkel elért nemes összhatású alkotás.
Kihasználatlanul pusztulás a sorsa. Beázások meár jelentkeznek.