Esztergom Körzeti Földhivatal
rövid leírás:
Kiteresedésben álló, keletelt, egyhajós, egyenes szentélyzáródású, Ny-i homlokzata elé rizalitszerűen kilépő tornyú templom, a szentély felett kontyolt nyeregtetővel, a szentély É-i oldalához kapcsolódó sekrestyével. Csehsüveg boltozatú hajó és szentély. A hajó bejárati oldalán karzat. Berendezés: jellemzően 18. század vége; főoltárkép, 1790; szószék, 1763. Építtette gróf Esterházy Imre Gábor dömösi nagyprépost, majd nyitrai püspök, 1733-1744 között, részben a prépostsági templom köveiből (Mayer Krisztián esztergomi kőművesmester). Fatornya leégett, jelenlegi tornya 1824-ben épült. É-i hajófalon: lengyel nyelvű emléktábla, 1940. A templom mellett: bazaltkövekből rakott, hasáb alakú talapzat, rajta Szűz Mária dombormű, tetején Szűz Mária-szobor. Állították a lengyel menekültek, 1940.
külső leírás:
Átmenő főútvonal kis kiteresedésében áll. Keletelt. Előugró tornya ívesen cstlakozik a főhomlokzathoz. Alsó szintjén a toronytestet toszkán fejezetű lizénák keretezik. Kő kapukerete súsan tagolt, füles, enyhe kosárívvel záródó. Zárókövén 1743. véset, korai klasszicista kapuszárnyak. Ezt a szintet 3 tagú, erősen tagozott, körülfutó főpárkány zárja. alatta szegmensíves, sokosztású kórusablak. Pici padlásablak-luk. Szerény választópárkány. Tört szegmensíves harangablakok. A tornyot órapárkány zárja. Újabb, nyolc oldalú gúla toronysisak, rézlemezekkel fedve. Csúcsán gömb és kereszt. Eredetileg lanternás hagymasisakja volt. Törtvonalú falazott oromfal. A hajó falfelülete teljesen sima (lekopaszított?). Alblakok magasan elhelyezve, szegmensíves záródással, sovány vakolt kerettel. Nyeregtető cserépfedéssel (hódfalrú) függőeresz- és lefolyó csatornával. Sekrestyén egyenes záródású ablakok, köztes fűzött ráccsal, sima valolt keretezéssel. Ajtaja a főbejáratihoz hasonló tagolt, füles kőkeretben. Eredeti barokk lécezett szárny, eredeti vasalással. É-i homlokzaton emléktábla, 1940-ben lengyel katonatisztek helyezték el hálájuk jeléül (lengyel nyelvű).

2018.09.15 11:10 Emese62 állapot: 5 - pont: 15

Jó állapotú, ajtaján a festék kopott.benn nem tudtunk szétnézni, csak üvegen keresztül, mert zárva volt.