Káptalanház

egyéb lakóház
Esztergom Körzeti Földhivatal
rövid leírás:
Zártsorú beépítésben álló, L alaprajzú, egyemeletes, nyeregtetős épület. Utcai homlokzatán két, vízszintes záradékú bejárati kapu: a D-i, vaknyílás, az É-i oldali felett, jobbra, szoborfülkében, Mária-szobor. Udvari homlokzatának nyílásai átalakítottak, kivéve a lépcsőház ablakai. A lépcsőházban romantikus, öntöttvas rács. Belső jelentősen átalakított. Az egykor káptalani ház 1860 körül épült. Udvari szárnyát a 20. században bővítették. A telken újabb melléképületek.
külső leírás:
A romantikus stílusban épült egykori káptalanház egyemeletes, főhomlokzatának földszintjén középen 2, a széleken 1-1 hosszúkás, állótéglány alakú ablakkal, melyekből az emeleti részen 6 található. A főhomlokzat jobb oldalán nyílik a kőkeretes bejárati kapu, melynek megfelelője a baloldalon lévő, azonos kialakítású vakkapu. Az ablakok és az emeleti rész két gótizáló, mérműves szoborfülkéje felett szögletesen megtört profildísz látható. Az ablakok szemöldökdísze áttört, gótizáló jellegű, míg a mellvéddíszítés inkább a copf rácsozatokat idézi. A jobb oldali szoborfülkében, levéldíszes konzolon Mária szobra látható a kis Jézussal, a baloldali fülke üres. A főhomlokzatot széles, határozott profilozású főpárkány zárja. Kosárívű kapualj vezet az udvarba. A főépület udvari homlokzatát két eredeti romantikus, félkörös záródású ablak tagolja, a többi ablak új. Az udvart megékelő oldalszárny emeletráépítése újabb. E rész alatt húzódik a pince. A hátsó udvari rész is toldott, bővített.

Változatlan, hanyatló állapot, csak kicsivel van jobb állapotban, mint mellette a Wimmer-ház. A fülkéből eltűnt Szűz Mária szobra.

Wimmer-ház (0.026 km)