Görög katolikus templom (Rác templom)

g.kel. templom
Esztergom Körzeti Földhivatal
rövid leírás:
Utcavonaltól beljebb, szabadon álló, egyhajós, homlokzati tornyos templom, szegmentíves záródású szentéllyel. A hajó É-oldalán két oszlop által tartott oldalbejárat. A szentély ÉK-i falán két vörös mészkő sírlap 1724-es és 1772-es évszámmal. Csehsüveg boltozatos hajó, félkupolával fedett szentély. A hajó bejárati oldalán falazott karzat. Egykori berendezése Szentendrére került. A rácok korábbi, fából épült temploma helyén épült 1765-1774 között. Az 1910-es évek óta, amikor az utolsó pópa is elhunyt, nem használták. 1974-ben a város megvásárolta. Az utcavonalon álló romos lakóépületet, mely a hajdani paplakot rejtette magában, elbontották (hrsz.: 17512). Helyükre 2004-ben parókia és zarándokház épült, melynek alagsorában, a telken feltárt, johannita ispotályos keresztesek Szent Kereszt háza és temploma maradványai kerültek bemutatásra. Jelenleg görög katolikus templom. A templom mellett: kovácsoltvas kereszt és kőkereszt, 18. század.
külső leírás:
A város fő közlekedési útján áll, a telken hátrahúzódva, keleti tájolással. Egyhajós, homlokzati toronnyal, a hajónál keskenyebb, szegmensíves szentéllyel. Főhomlokzatát a kissé előrelépő torony 3 részre osztja. Középrizalitja maga a toronytest, melyet kettőzött pilaszter határol. Tört záróköves kőkeretben ferde deszkázatú kapu. Fölötte nagy kórusablak vállpárkányos, záróköves, kosáríves kőkeretben. Az alsó szintet erőteljes, cseréppel fedett főpárkány zárja, mely körülfut az épületen. A torony első emeletén kör alakú padlásablak, majd övpárkány, a második emelet minden oldalán íves záródású, zsalus harangablak, fölötte erős órapárkány. Négyoldalú, zsindelyezett gúlasisak fedi a tornyot, csúcsán áttört vas kettős kereszttel. A padlásvéget íves, volutás oromfal zárja le, végein díszes, nagy kővázákkal. Az oldalhomlokzatokat sávok osztják mezőkre, azokban a hajófalon 3-3, a szentélyfalon 1-1 vakolatkeretes ablak díszes, kovácsoltvas ráccsal. Az északi oldalon kis portikuszban áll az oldalsó bejárati kapu, odébb a kőkeretes bejárati kapu. Az északkeleti szentélyfalon 2 vörös mészkőből készült sírlap 1774-ből, ill. 1772-ből. Mellettük kovácsoltvas kereszt és kőkereszt.
Talán helyreállították. Elhagyott, üresen áll.

Az épület állapota jó. Sikerült belső képeket is csinálnom.