Megújulásunk támogatója:  

Takarékpénztári bérpalota

azonosító:
6206
törzsszám:
10275
szélesség (lat):
N 47° 47,595'
hosszúság (lon):
E 18° 44,480'
védettség:
Műemléki védelem
jelleg:
Építmény
név jellemző:
Mai
eredeti kategória:
Középület
eredeti főtípus:
pénzintézet
eredeti típus:
bank
jelenlegi kategória:
Középület
jelenlegi főtípus:
kereskedelmi- és vendéglátó létesítmény
jelenlegi típus:
irodaház
megye:
Komárom-Esztergom
helység:
helyrajzi szám:
17420, 17421, 17422
település KSH kódja:
25131
földhivatal:
Esztergom Körzeti Földhivatal
állapot:
rövid leírás:
A Lőrinc u. D-i oldalán a Széchenyi térig húzódó, több, kis, négyszögű belső udvart magában foglaló, téglalap alaprajzú, egyemeletes, öt lépcsőházas épületsor. A Lőrinc u.-i homlokzat kis kiülésű közép-, és sarokrizalitokkal tagolt, melyeket manzárdtető fed, a rizalitok közötti szakaszok nyeregtetősek. A lépcsőházakban 19. század végi lépcsőfokok, kovácsoltvas korlátok, öntött padló, részben 19. századi nyílászárók. Építtette az Esztergomi Takarékpénztár Rt. bérpalotának, 1896-1900 között.
külső leírás:
Egy egész utcán végighúzódó, hosszú, keleti tájolású, egyemeletes, kis, négyszögű belső udvarokat magába foglaló, historizáló lakó- és irodaház.
Homlokzata a Széchenyi tér felé egyaxisos, ahonnan egy átlós saroktengely vezet át a Lőrinc utcai oldalra. A Kis-Duna sétány felé négytengelyes, innen egy háromaxisos, átlós sarokrész vezet át a főhomlokzatra.
A Lőrinc utca felé negyvenhárom tengely szélességű. A középső tizenegy tengely enyhén előreugró középrizalitot alkot, a két szélső kilenc-kilenc tengely oldalrizalitokban egyesül. A rizalitokat manzárdtető fedi, az összekötő szárnyak nyeregtetősek. A jobb szélen (É-ra, a Duna felé) modern besüllyesztett padlásablakokat építettek be. A tető palaborítású. A homlokzaton lábazat húzódik végig, a földszintet borító vakolat sávozott. A két szintet szalagkeretes, fekvő téglalapokkal tagolt frízű övpárkány választja el. A nyílások egyenes záródásúak. Az alsó szinten kapuk, üzletajtók és kirakatablakok sorakoznak.
Az oldalrizalitok középső három tengelye újabb, enyhén kiugró rizalitokat alkot. A középső tengelyekben lévő ajtók tagozott szalagkeretesek, hangsúlyos zárókővel, ami felett kiugró szemöldökgerenda húzódik, felette fekvő téglalap alakú felülvilágító nyílik. Minden alsó nyílás vasrácsos felülvilágítóval rendelkezik. A felső szintet sima törzsű, fejezet nélküli pilaszterek tagolják. A középső, kis rizalitok szélein párosával állnak, felettük a csonka főpárkány golyvázódik. Az ablakok szalagkeretesek, hangsúlyos, gyámszerű zárókövük tagozott párkánydarabot hord. A középső három tengelyben lévő nyílások sarkukon íves, középen egyenes vonallal záródnak. Középen erkélyajtó nyílik, a kőbábos erkély íves, volutás gyámokon nyugszik. A mellette nyíló két ablak köténydísze egy-egy enyhén kiemelkedő faltükör. A dunai oldalon lévő ablakok díszesebbek. A zárókő mellett itt volutás szalagdísz figyelhető meg. A kis középrizalit nyílásait pluszban egy szalagkeret övezi, mely a szemöldökgerendát is magába foglalja, a köztük lévő mezőben volutás pálcadísz látható. Az erkély kőkorlátját vasrács helyettesíti. A főpárkány felett tükrös attika emelkedik, a középrészen erősen előreugratott párkánnyal egészül ki, amelyen egy újabb tükrös attika húzódik, közepén íves kiemelkedéssel. A dunai oldalon az attika párkánya fogrovatos.
Az összekötő szárnyak földszintjének szélső és középső tengelyeit sima falsávok keretezik. Az emeleten a szélső axisok enyhén előreugranak, köztük sima törzsű pilaszterek állnak. A középső tengely szélesebb, az emeleten itt ikerablak van. Az ablakok szalagkeretesek.
A középrizalit két szélső és öt középső tengelye előreugrik. A földszinten az egész rizaliton kilenc nagy üzletablak nyílik. Középen három tengely még egy rizalitként előreugrik. Ezt az egész középrészen végighúzódó attika felett háromszögű timpanon koronázza. Kétoldalt a nyolcszög három oldalából képzett zárterkélyek emelkednek, minden oldalukon egy-egy keskeny, szalagkeretes, tagozott szemöldökű ablakkal. A zárterkélyek felett félköríves oromzat látható, aminek ívét a párkány is követi, a széleken pilaszter-keretezés található. A két rövid összekötő szakaszon a zárókő által hordott szemöldökpárkányú ablakok nyílnak. Az öttengelyes középrészt közös fejezetű, páros pilaszterek keretezik. Itt az íves és egyenes, összetett záródású ablakok kaptak helyet. A háromtengelyes középrész széleit keskeny falsávok előtt álló, behúzott pilaszterek díszítik. Egy négy, volutás, íves gyámon nyugvó, kőbábos erkély található ezen a szakaszon. Az erkélyajtó középen nyílik.
A Széchenyi tér felé néző tengely emeletén, két lizénapár között az egyenes záródású ablak látható, a párkány felett attika emelkedik. A sarkon üzletajtó nyílik, felette a nyolcszög három oldalával képzett sarokerkély ugrik előre, félköríves oromzattal koronázva.
A Kis-Duna sétány felé eső sarokrész földszintjén nagyméretű ablakok találhatóak, az emeleten, a középső tengelyben erkély ugrik előre, melynek kőkorlátja hiányzik. Az ablakok szemöldöke mellett volutadíszítés látható. Középen, az attika felett háromszögű timpanon emelkedik.
A Kis-Duna sétányra néző oldalon a két szélső axis sarokrizalitokat képez, a volutás ablakok nyílnak bennük. A középső tengely szélesebb, földszintjén nagy ablak látható. Az emeleten szalagkeretes, kapcsolt ablakok vannak, melyek belevágnak a kétoldalt emelkedő pilaszterpárokba. A párkány felett attika húzódik.
állapot leírása:
Lakó- és irodaház

Állapotjelentések

2011.02.05 13:39 Bamby állapot: 4 - koordináta: N 47° 47,620' E 18° 44,428' - pont: 7

Az épület állapota jónak mondható, bár vakolathibák láthatók rajta.

Új jelentés készítéséhez be kell jelentkezni.

Közeli objektumok

Lakóépület (0.013 km)
Lakóház (0.025 km)
Lakóház (0.048 km)
Kollár-ház (0.048 km)
Lakóház (0.054 km)
Rudolf-ház (0.054 km)
Rochlitz-patika (0.062 km)
Lakóház (0.080 km)
Bíróság (0.086 km)