Sötétkapu alagút és Prímás-pince

Közlekedési emlék
Közlekedési emlék
közúti közlekedés
alagút
Esztergom Körzeti Földhivatal
rövid leírás:
A Majer István u. nagy kanyarjában, a hegyoldalban lévő támfalba nyíló, kannellurázott oszlopokon nyugvó, félköríves záródású bejárat - felette építési felirat - vezet a kb. 60 m hosszú, boltozott alagútba, amelyből pincerendszer ágazik el és a Szeminárium (trsz.: 2309) épülete elé érkezik. Tőle K-re, a Prímás-pincéből egy hasonló alagút vezet ugyanoda. A Sötétkapu első harmadában - a tér egy részét galériával megosztva - sörfőzőt és éttermet alakítottak ki 1989-1990-ben.
külső leírás:
A Major István utca nagy kanyarjában kialakult térségből indul, és a Várhegyet átfúrva, az egykori papnevelde épülete elé érkezik a kb. 120 m hosszú alagút. A hegyoldalat e szakaszon több méter magas kőfal, és rajta téglafal borítja. Ebből az építményből emelkedik ki egy kőborítású falrész, benne a félköríves záródású, hatalmas kapunyílás. Kétoldalt pálmaleveles fejezetű, kannelúrázott oszlopokra támaszkodik a kő boltív. Az oszlopok nem klasszikusak, inkább keleties stílusúak. A kapu fölött felirat. Maga az alagút vegyes falazású, mindkét oldalon ikerlizénák osztják 10 mezőre. A lizénák kőfaragványú fejezetéről hevederívek indulnak, közöttük csehkupolák feszülnek. Ezek az első 7 mezőben fecskefarkú, a továbbiakban gyűrűs falazással épültek. Az első mezőben finom fejezetű kőkeretben 1-1 klasszicista vaskapu, a 2. és 3. mezőben kőkeretes, kerek ablakok. Az alagút a középső kereszttengelyére is szimmetrikus. A másik végén sima törzsű és sosem látott fejezetű oszlopok. A hevederívekben 2-2 vonóvas. Macskakövezetű útburkolat, betonozott járdák. A vaskapuk mögött oldaljáratok indulnak. A leírt alagúttól jobbra egy hasonló indul az ún. Prímás pincéből (étterem), és ugyanoda érkezik.

Nagyon jó állapotban, szépen rendben tartott, rendezett környezettel.