Baróth-ház (Régi érseki palota)

palota
bérház
Esztergom Körzeti Földhivatal
rövid leírás:
Zártsorú beépítésben álló, U alaprajzú, egyemeletes, nyeregtetős épület. Utcai homlokzatán pilaszterekkel tagolt középrizalit, amelynek középtengelyében felülvilágítós, vízszintes záradékú kapu. D-i udvari homlokzata előtt vörös mészkő konzolokra támaszkodó függőfolyosó. A földszinti belső terek boltozottak, az emeletiek síkmenynyezetesek, jellemzően 19. század közepi nyílászárók. Baróth Ádám kötélverőmester házának helyén építtette Kopácsy József esztergomi érsek, 1847-ben (építész: Pauly bécsi mester).
külső leírás:
Egyemeletes sorház oldal- és hátsó szárnnyal. 2+3+2 tengelyállású homlokzat. Enyhe középrizalitján 4 palmettafejezetes, lábazatos falpillér. Hangsúlyos kazettás-rozettás főpárkány. A földszinten félköríves boltvállpárkány között egyenes záródású, sokosztású, fa ablakok. Fölötte övpárkány, majd könyöklőpárkányon ülő, nagyobb, egyenes záródású ablakok egyenes szemöldökkel, parapetbetéttel. A középtengelyt konzolos szemöldök és bábos parapet hangsúlyozza. Tengelyben nagy, kétszárnyú fakapu váz-táblázatos, klasszicista stílusban, fölötte félkörös felülvilágító. Kerékvető kövek, kő lábazat. Nyeregtető, cserépfedés, fekvő ereszcsatorna. Udvari oldalszárnya előtt kőkonzolokon ülő függőfolyosó fut végig klasszicista vasráccsal. A falfelületet fejezetes lizénák tagolják. Az udvar végében kocsiszín kőkeretben ülő deszkakapuval. Kőkeretes pinceablakok és kőkeretes pinceajtó. Lizénákkal díszített kapualj kazettás dongaboltozattal.
Az utcai és udvari homlokzatok valamint a kapualj megőrizte eredeti, igényes, klasszicista architektúráját a nyílászárók vasalásáig értve. Egyedül a kapualj fölött van egy szervetlen (?) toldás az udvar felé.
Elhanyagolt, de még nem pusztuló. Utcai homlokzata mutatós.

Nincs változás a korábbi jelentés óta. Itt sincs nyoma 9 éve komoly javításnak.