Kolostorrom

Rom
kolostor
LAKÓÉPÜLET
kolostor
Dorog Körzeti Földhivatal
rövid leírás:
A település központjától kb. 4 km-re, DK-i irányban fekvő, bekerített romegyüttes. Az egykori kolostor épületeiből egy nyújtott, poligonális záródású, támpilléres szentély, a szentély É-i falához csatlakozó négyszög alaprajzú sekrestye, valamint az ahhoz kapcsolódó, a nyolcszög öt oldalával záródó másik épületrész, valószínűleg cinterem látható. A falmaradványok részben védőtető alatt. Az Árpád-kori falak fölé a 14. század végén vagy a 15. század elején épült templomot és kolostort, valószínűleg 1541-1543 táján, tűzvész pusztította el.
A település központjától kb. 4 km-re DK-i irányban fekvő romegyüttes.
Körbekerített területén felismerhetők egy nyújtott, a nyolcszög öt oldalával záródó szentélyű, támpilléres templom falai kb. 0-1,2 m-ig váltakozó magasságban; a szentély É-i falához csatlakozó négyszög alaprajzú helyiség (sekrestye), valamint az ahhoz kapcsolódó, a nyolcszög öt oldalával záródó másik épületrész (cinterem). A templomhoz pálos szokás szerint É-on csatlakozó kolostor többi része nem látható, és a bekerített területen kívül esik.
Értékelhető részletek: lábazatipárkány-, szárkő-, könyöklőpárkány-, küszöbdarabok.
állapot leírása:
A terület körbe van kerítve, egy kis épületrész fölött fa védőtető van. Mindazonáltal a romok ki vannak téve a növényzet - mivel rendszeres karbantartás nem folyik - és az időjárás mállasztó hatásának.

Bekerítve, de szabadon látogatható, teljesen rendben van.

Kereszt (2.728 km)