Batthyány-kastély (Batthyány Kázmér Kórház)

egészségügyi és szociális épület
kórház
Komárom Körzeti Földhivatal
rövid leírás:
A település központjában, szabadon álló, U alaprajzú, egyemeletes, kontytetős kastélyépület. É-i szárnyához, merőlegesen, későbbi szárny kapcsolódik, klasszicista vakolatarchitektúrával. A főhomlokzat középtengelyében kosáríves kocsiáthajtó, fölötte, két oszloppár által tartott kovácsoltvas rácsos erkély. Egytraktusos, oldalfolyosós elrendezésű, a kocsiáthajtó és földszinti terek boltozottak, a többi síkmennyezetes. Kétkarú lépcsőház vörös mészkő lépcsőfokokkal és öntöttvas korláttal. Az U száraiban melléklépcsőházak. A terek az új funkciónak megfelelően erősen átalakítva, új burkolatok és nyílászárók. 1768 körül építtette Batthyány Tivadar. Az 1840-es években átépítették, ekkor épült az É-i toldalékszárny is. 1849-ben elkobozták a Batthyány családtól és a Wenckheim családnak adták. 1853-tól Királyi Katonai Méntelep volt. 1939-ben tiszti kaszinóvá alakították. 1946 óta működik kórházként. Főhomlokzatát 1977-ben újították fel, külsejét 1983-ban tatarozták. A kastély egykori parkjában: a 20. század második felében épült melléképületek és az ún. Kozma-emlékhely (trsz.: 9886).
külső leírás:
Utcavonalra épített, parkban szabadon álló, eredetileg U alaprajzú, majd egy É-i szárnnyal megnövelt, egyemeletes kastélyépület. Kontytetőjét pala fedi. A parkban számos melléképület, mind a II. világháború utánról. Ugyancsak a parkban a Kozma-pihenő a Kozma-mellszoborral, utóbbi külön műemléki törzsszámon (9886), de azonos helyrajzi számon.
A kastélyon lábazat és egyrészes főpárkány, a földszint és az emelet között ugyancsak egyrészes osztópárkány fut körbe.
A főhomlokzat földszintje az ablakok végigfutó vállpárkányának magasságáig kváderes, a vállpárkánytól az osztópárkányig sávos kialakítású, az ablakzáródásokra ráforduló sávokkal. Az emeleti falfelületet csak az ablakok tagolják. A földszint tizenhárom, az emelet tizennégy tengelyes, az ablakok kiosztása barokk (különböző tengelytávolságok), kialakítása klasszicista. A földszint egyenes záródású, kereteletlen ablakai félköríves záródású, könyöklőpárkányos, a lábazatig lefutó bemélyedő tükrökben helyezkednek el. A középtengelyben lévő kapu széles kosáríves záródású, talpkővel, vállkővel. Előtte két pár ndór oszlop tartja a vasrácsos kőerkélyt. Az emeleti, szintén egyenes záródású ablakok megemelt záradékú keretben ülnek, melyet alul könyöklő-, felül szemöldökpárkány zár. A középső kettő erkélyajtó.
A többi homlokzat azonos kialakítású, azzal az eltéréssel, hogy a földszinti falfelületek is simák, illetve hogy a földszint magassága a terepviszonyoknak megfelelően változik: a terep a park felé lejt.
Az U szárainak külső homlokzatai tizenhárom tengelyesek, a hozzáépített szárny az É-i tengelyszámát kettővel csökkenti. A véghomlokzatok három tengelyesek, az újabb szárnynál kéttengelyes. Az udvari homlokzatoknál megjegyzendők a pinceablakok és -ajtó, valamint az oldalszárnyak egy-egy bejárata, lépcsővel.

Ablakok kitörve, vakolat és festéshibák, úgy néz ki, hogy még mindig nincs funkciója