Nagyboldogasszony
Komárom Körzeti Földhivatal
rövid leírás:
A település központjában, szabadon álló, kereszt alaprajzú, egyenes szentélyzáródású, két, D-i homlokzati tornyos templom, a szentély felett kontyolt nyeregtetővel, a szentélyzáródás É-i oldalához kapcsolódó kétszintes, téglalap alaprajzú sekrestyével. A tornyok sisaknélküliek, balluszteres attikával lezártak, a két tornyot balluszteres korlát köti össze. Csehsüveg boltozatú és félkupolás belső terek, a hajó bejárati oldalán karzat. Falképek: 1938 (Döbrentei Gábor). Festett üvegablakok: 1982 (Mohay András). Berendezés: jellemzően 18. század vége és 19. század második fele; főoltárkép: 1889 (Koroknyai Ottó). Épült 1780-1791 között, tornyait 1828-ban emelték. 1977-ben felújították. A templom Ny-i hajófala előtt: kőfeszület fémkorpusszal, 19. század vége.
külső leírás:
A település fő utcáinak kereszteződésében szabadon álló, nagyméretű, kereszt alaprajzú épület két, homlokzata síkjában emelkedő toronnyal, egyenes szentélyzáródásához kapcsolódó, téglalap alaprajzú, emeletes sekrestyével. Az épületrészek kontytetőit cserép fedi, a tornyok sisak nélküliek. Ny-i hajófala előtt kőfeszület fémkorpusszal.
Az épületen lábazat és egyrészes, tagolt párkány fut körbe; a sekrestye lábazata alacsonyabb, párkánya egyszerű homorlat.
A főhomlokzat és a bejárati tömb kialakítása, párkánymagassága a későbbi építés miatt eltér a többi homlokzatétól. Lábazata és főpárkánya a tagoló lizénáknál golyvázódik. A tornyokat és a főhomlokzat középső szakaszát báboskorlát zárja.
A főhomlokzat karzatszintjét, első és második toronyemeletét egyrészes párkány zárja le, ezek átfordulnak a bejárati tömb oldalhomlokzataira is. A főhomlokzat középső része nagyon enyhén homorú alaprajzú, széleit hármas lizénák szegélyezik; az oldalsó részek szélein egy-egy lizéna, ugyanígy az oldalhomlokzatoknál is, ahol a lizénák bemélyedő faltükröt fognak közre. Ugyancsak tükrös kialakítású a toronyszintek összes oldala. A főhomlokzat középtengelyében kosáríves záródású kapu, talpköves-vállköves-záróköves szalagkerettel, mely a vállkövek fölött tagolt és téglalap alakú mező foglalja be, fölötte kosáríves záródású karzatablak. Az oldalhomlokzatokon két-két fekvő téglalap alakú ablak, a jobb oldalin kosáríves nyílásban karzatfeljárat. Az első toronyszinten középen félköríves, kétoldalt és az oldalhomlokzatokon egyenes záródású ablakok, a felső toronyszintek minden oldalán egyenes záródásúak; mind keret nélkül. Utóbbiak felett órák.
A hajó- és szentélyhomlokzatok is tükrösek. Középtengelyükben kosáríves záródású, szalagkeretes, könyöklős ablakok, egyszerű köténydísszel. Az ablakokat lizénák szegélyezik.
A sekrestye homlokzatait csak egyenes záródású, szalagkeretes nyílásai tagolják.
Alulról erősen vizesedik.