Római katolikus plébániaház

plébánia
r.k. plébánia
plébánia
r.k. plébánia
Komárom Körzeti Földhivatal
rövid leírás:
A település központjában, szabadon álló, téglalap alaprajzú, egyemeletes, kontytetős lakóház, utcai homlokzatán aedikulás bejárati előcsarnokkal, az udvari homlokzaton téglalap alaprajzú lépcsőházzal, Petőfi u.-i végén földszintes, nyeregtetős toldalékkal. Egytraktusos, oldalfolyosós alaprajzi elrendezésű, a földszinten fiókos dongaboltozatú, az emeleten csehsüveg boltozatú terek. Az 1981-ben végzett homlokzati felújítás során távolították el a 19. század végén készült ablakkereteket.
külső leírás:
A település központjában szabadon álló, téglalap alaprajzú, egyemeletes ház, a főhomlokzatán kisméretű bejárati előcsarnokkal, az udvarin téglalap alaprajzú lépcsőházzal. Petőfi utcai végén derékszögben földszintes toldalék kapcsolódik hozzá. A plébánia konty-, a toldalék nyeregtetős, cserépfedéssel.
Az épületen lábazat (benne fekvő téglalap alakú, kereteletlen pinceablakok) és kétrészes párkány fut körbe.
Főhomlokzata hattengelyes - bejárat a harmadik tengelyben -, az oldalhomlokzatok két-kéttengelyesek, utóbbiakon vegyesen vannak valódi és vaknyílások. Az ablakok itt és a többi homlokzaton is egyenes záródásúak, tagolt szalagkerettel. Az előcsarnok szélein egy-egy toszkán pilaszter, rajtuk egyrészes párkány, azon timpanon, tagolt párkánnyal, középen máltai jellegű kereszttel.
A lépcsőház kerti homlokzatának bal oldalán egyenes záródású, kereteletlen ajtó nyílik, fölötte ablak, mint előbb. A K-i oldalhomlokzat kéttengelyes, itt a szalagkeretek festettek.
A toldalékon kereteletlen ajtónyílások, egyenes záródással, benne kazán, mosókonyha, hatalmas ebek.

Tatarozni kellene, lábazati hibák vannak!