ev. templom
ev. templom
Tatabánya Körzeti Földhivatal
rövid leírás:
Saroktelken, szabadon álló, egyhajós, egyenes szentélyzáródású templom, D-i homlokzata előtt toronnyal, a szentély felett kontyolt nyeregtővel, a szentélyhez Ny-i oldalon csatlakozó sekrestyével. Bejárati kapuja felett vörös mészkő, feliratos tábla, építési évszámmal. Síkmennyezetes hajó és szentély, a hajó három oldalán, kompozit fejezetes oszlopon nyugvó falazott mellvédes karzat. Berendezés: jellemzően copf. Orgona: 1792 (pesti mester), átépítve, 1963. Épült 1787-ben, 1898-ban és 1987-ben felújították. A templom mellett: L alakú, földszintes, nyeregtetős, jelentősen átépített lelkészlak, melléképületekkel.
külső leírás:
A település régi falusi részén, utcasorban, utcasarkon álló templom. Előrelépő torony, téglány alakú hajó, keskenyebb szentély; szentély bal oldalán alacsonyabb melléktér (sekrestye).
Alsó toronyszakasz faltükrében lent kosáríves vörösmészkő kapukeret, kétszárnyú kazettás ajtóval. Kapu felett nagyméretű, vörösmészkő, feliratos tábla. Tábla fölött álló téglány formájú, szalagkeretes-könyöklőpárkányos karzatablak zsalugáterrel. Kaput és karzatablakot összekötő kiülő faltükör. Alsó toronyszakasz oldalhomlokzatain faltükrök. Alsó toronyszakaszon és teljes templomtesten körülfutó zárópárkány. Második toronyszakasz homlokoldalán kétoldalt féltimpanonok, felső élükön empire vonalú volutával. Második toronyszakaszon oldalanként faltükör, főhomlokzat felőliben fekvő téglány formájú szalagkeretes ablak zsalugáterrel. Második és harmadik toronyszakasz között osztópárkány. Harmadik toronyszakaszon oldalanként faltükörben félköríves, szalagkeretes, záróékes, könyöklőpárkányos ablak zsalugáterrel.
Ablakkeret záróékét érintő alsó órapárkány; fölötte harmadik toronyszintet záró felső órapárkány. Négyzetes, tört vonalú barokk sisak, kereszttel. Főhomlokzat oldalszakaszain faltükrök, bal oldaliban vörösmészkő, jobb oldaliban fehérmárvány feliratos tábla. Templomtest sarkai elöl csapottak. Sekrestye homlokoldalán ajtó. Jobb oldalhomlokzat hajószakaszán három faltükör, bennük fent egy-egy szalagkeretes-kosáríves ablak, lent szélsőkben egy-egy álló téglány alakú, tagozott kőkeretes ablak ráccsal. Bal oldalhomlokzat hajószakaszán három faltükör, bennük fent egy-egy szalagkeretes-kosáríves ablak, lent egy-egy álló téglány alakú, tagozott kőkeretes ablak ráccsal. Sekrestye bal oldalhomlokzata tagolatlan. Sarkított szentély, hátsó homlokzatán faltükör; sekrestye hátsó homlokzatán tagozott kőkeretes, befalazott ablak. Toronysisak és tető pala-, sekrestye cserépborítású.

A templom jelenleg is tökéletes állapotban van.