A majki kamalduli remeteség műemléki környezete

Terület
Műemléki környezet
Műemléki környezet
helyrajzi szám:
072, 073, 075, 076, 078, 061/9, 062, 032/1, 083, 029/3, 074/1, 074/2, 074/5, 074/6, 074/7, 074/9, 074/8, 074/10, 074/11, 074/12, 074/13, 074/14, 074/15, 074/16, 074/17, 074/18, 074/20, 032/2, 032/3, 026, 028, 029/2, 029/4, 029/31, 029/32, 031/1, 031/2, 031/3, 031/4, 031/5, 031/6, 031/7, 031/8, 033, 034, 045, 046/1, 052, 060, 063, 064, 068/1, 068/2, 068/3, 068/4, 070, 071, 077, 079/1, 084
30766
Tatabánya Körzeti Földhivatal
rövid leírás:
Az Oroszlánytól DK-re elterülő egykori kolostoregyüttesnek, illetve parkjának műemléki környezetét az alábbi ingatlanok, illetve nyomvonalak határolják az óramutató járásával egyező irányban haladva: határa a város külterületén a 029/2., 029/3., 029/4. hrsz.-ú telkek É-i határvonalán indul, a telekhatár folytatásában a 060. hrsz.-ú közlekedési út K-i határvonaláig, onnan ÉK-re fordulva a 07. hrsz.-ú útig, annak ÉNy-i oldalán ÉK-re fordulva a 046. hrsz.-ú telek ÉK-i határáig, a 046. hrsz.-ú telek ÉK-i határa és egyenes vonalú folytatása a 047. hrsz.-ú útig, annak É-i határa a 044. hrsz.-ú út csatlakozásáig, majd DK-re fordulva a 053. hrsz.-ú patak É-i partjáig, a patak É-i partján Ny-ra tartva a 060. hrsz.-ú közlekedési út K-i határáig, majd D-re fordulva a 062. hrsz.-ú tó D-i partjának vonaláig, itt a tó D-i partja irányába és vonalán, majd D-re és DK-re törve, innen DNy-ra törve a romterület D-i határával párhuzamosan, majd D-re törve a 062. hrsz.-ú patakkal párhuzamosan, derékszögben Ny felé törve a 083. hrsz.-ú erdő, a 069. hrsz.-ú földterület DNy-i határáig és ezen a határvonalon ÉNy felé tartva a 084. hrsz.-ú közlekedési út ÉNy-i oldaláig, a 084. hrsz.-ú út határán ÉK-re tartva a 026. hrsz.-ú útig és annak Ny-i oldalán a kiindulópontig.
külső leírás:
A műemléki környezet határa - az 1. számú melléklet helyszínrajzi vázlata szerint - Oroszlány város külterületén a 029/14 hrsz.-ú telek É-i határvonalán indul, s az óramutató járásával egyezően halad az alábbi vonalakon:
- a telekhatár folytatásában a 060 hrsz.-ú közlekedési út K-i határvonaláig, onnan DK-re fordulva a 07 hrsz.-ú útig, annak ÉNy-i oldalán ÉK-re fordulva a 046 hrsz.-ú telek ÉK-i határáig,
- a 046 hrsz.-ú telek ÉK-i határa és egyenes vonalú folytatása a 047 hrsz.-ú útig, annak É-i határa a 044 hrsz.-ú út csatlakozásáig, majd DK-re fordulva a 053 hrsz.-ú patak É-i partjáig,
- a patak É-i partján Ny-ra tartva a 060 hrsz.-ú közlekedési út K-i határáig, majd D-re fordulva a 062 hrsz.-ú tó D-i partjának vonaláig, itt a tó D-i partja irányába és vonalán 200 m hosszan, majd D-re törve 60 m-t, DK-re törve 60 m-t, innen DNy-ra törve a romterület D-i határával párhuzamosan 110 m, majd D-re törve a 062 hrsz.-ú patakkal párhuzamosan 100 m hosszan,
- derékszögben Ny felé törve a 083 hrsz.-ú erdő DNy-i határáig és ezen a határvonalon ÉNy felé tartva a 084 hrsz.-ú közlekedési út ÉNy-i oldaláig,
- a 084 hrsz.-ú út határán ÉK-re tartva a 026 hrsz.-ú útig és annak Ny-i oldalán a kiindulópontig.

A területen található épített objektumok a következőek: 029/31 hrsz.-ú telken lévő egykori molnárház, 029/33 hrsz.-ú telken lévő egykori malom, 072 hrsz.-ú telken lévő jégverem, 073 hrsz.-ú telken lévő grottakápolna és díszkút, 074/1-20 hrsz.-ú telkeken lévő egykori kamalduli remeteség épületegyüttese (remeteházak, főépület, elpusztult templom megmaradt tornya), 078 hrsz.-ú vendéglő, 083 hrsz.-ú telken lévő kápolna.

A "műemléki környezet" állapota átlagosan jó. A kolostor főépületét felújították, szeptemberben adták át. A Celli Szűz Mária kápolnát is felújították. A remeteházak környezete rendezett. Az egész turistakész állapotban van.

Vezetéssel látogatható, indulás órakor.