Heckenast-kúria

Esztergom Körzeti Földhivatal
rövid leírás:
Parkban, szabadon álló, téglalap alaprajzú, egyemeletes, nyeregtetős villa. Utcai homlokzata előtt díszes pillérek által tartott emeleti, fedett terasz, a terasz faoszlopai és fakorlát mellvédje díszített. Udvari homlokzata előtt rizalitszerűen előreugró emeletes toldalékkal, amelynek földszintjén az utcai homlokzat pilléreivel megegyező alátámasztású tornác húzódik. Kéttraktusos elrendezésű, a földszinten középfolyosóval. Síkmennyezetes belső terek, kétkarú, vörös mészkő lépcső, faballuszteres mellvédkorláttal. Az emeleti középső nagyteremben falfestés, négy mennyezeti figurával: Béla, Keme, Attila hun vezér és Géza fejedelem, melyek az 1664-ben megjelent Nádasdy-féle Mausoleum előképei alapján készültek. Építtette Heckenast Gusztáv nyomdász-könyvkiadó, 1850 körül (építész: Feszl Frigyes). Az épület falán: Heckenast Gusztáv emléktáblája. Az épület Ny-i oldalához nyaktaggal, megközelítően U alaprajzú, földszintes, valószínűleg korábbi kúriaépület csatlakozik (Rákóczi u. 17.; hrsz.: 2/1).
külső leírás:
A falu átmenő főútvonalán áll meglehetősen nagy, szépen rendbetartott parkban, az utcavonaltól kissé hátrahúzva, szabadonállóan.
Homlokzatai szimmetrikusak. Főhomlokzatán erősen előreugró rizalit 3 tengelyállással, alul-fölül tornáccal. A fronton nyolcszögű, kockafejezetes kőpillérek tartják az emeleti tornácot, ott hengeres fapillérek, faragott fejezettel, körülfutó fűrészelt párkánnyal és faragott fa csüngő eresszel.
A míves famunkán kívül figyelmet érdemel a kőpillérek fejezetének finom kőfaragványa. A rizalit a romantika tipikus díszítőelemeivel gazdagított oromfal zárja. Sarkain Feszl ismert akrotéria-motívuma, középen a csúcson egy lépcső, az akrotérián látott elemekkel díszítve. Az oromfalon küllős kőablak, terrakotta. A kerti homlokzat egyszerűbb, de a kockafejezetes kőpillérek itt is megjelennek.
Enyhe lejtésű, kötőgerendás, állóékes fedél, műemléki palával fedve.
Vakolt homlokzatfelületek, a rizalitokon túli szakaszokon egyszerűbb felületképzéssel: sima falsávok, egyszerű ablakkeretek. Keresztosztású, kétszárnyú pallófokos ablakok, a földszinten romantikus köztes ráccsal.
Ma 2 db szolgálati lakás, a pincében kiállító helyiségek vannak.

Jó állapotú épület, rendezett környezet.