Szent Imre
Dorog Körzeti Földhivatal
rövid leírás:
Dombtetőn, szabadon álló, egyhajós, egyenes szentélyzáródású, Ny-i homlokzati tornyos templom, a szentély felett kontyolt nyeregtetővel, a szentély D-i és K-i oldalához kapcsolódó L alakú sekrestyével. A torony középtengelyében lévő kapu feletti márványtáblán 1766-os évszám. Csehsüveg boltozatos hajó és szentély, a hajó bejárati oldalán falazott karzat. Falképek és stációképek: 1987 (Kákonyi Asztrik). Berendezés: főoltár, padok: 18. század második fele. Korábbi templom felhasználásával építtette gróf Sándor Mihály 1766-ban. Felújítva 1907-ben és 1957-ben, bővítve az 1960-as években.
külső leírás:
Dombtetőn szabadonálló, egyhajós templom a homlokzat síkjában emelkedő középtoronnyal, a hajónál keskenyebb, de azonos magassságú, egyenes záródású szentéllyel, a jobb oldali szentélyfalhoz és az eredeti, a szentély hossztengelyében elhelyezkedő sekrestyéhez L alakban kapcsolódó, újabb építésű sekrestyével. A torony gúla-, a hajó konty- és a sekrestye félnyeregtetője palával fedett.
Az épületen festett lábazat és kétrészes főpárkány fut körbe, a falakat - a torony felső szintjeiét kivéve - csak a nyílások tagolják.
Főhomlokzatán enyhe rizalittal lép előre a főpárkány felett még két szint magasságú, osztópárkánnyal tagolt torony. A torony nyílásai a középtengelyben helyezkednek el: földszintjén megemelt záradékú, tagolt kő szalagkeretes, zárókővel ellátott kapu, eredeti kapuszárnnyal, zárral és vasalatokkal, fölötte a karzatszinten szegmentíves, könyöklős, hasonló keretelésű, de zárókő nélküli ablak nyílik. A torony felső emeleteinek falai tükrös kialakításúak, az alsót szalagkeretes, fekvő téglalap alakú, a felsőnek mind a négy oldalát álló téglalap alakú, szalagkeretes ablak nyitja meg. A főhomlokzat oldalsó részeit a földszinten egy-egy hasonló vakablak, a karzatszinten egy-egy félköríves záródású, szalagkeretes, könyöklős, üres szoborfülke tagolja. A főpárkány felett sima, háromszögű orommezőkkel kapcsolódnak az oldalsó homlokzatszakaszok a toronyhoz.
Az oldalhomlokzatokon két-két szegmentíves záródású, tagolt kő szalagkeretes, könyöklős ablak helyezkedik el, a szentélyen egy-egy.
A sekrestyén öt téglalap alakú, kereteletlen rácsos ablak van.
Vakolathiányok.