Megújulásunk támogatója:  

Kálvária-szoborcsoport

azonosító:
6365
törzsszám:
10732
szélesség (lat):
N 47° 40,851'
hosszúság (lon):
E 18° 40,585'
védettség:
Műemléki védelem
jelleg:
Építmény
név jellemző:
Mai
eredeti kategória:
Szakrális építmény
eredeti főtípus:
kálvária
jelenlegi kategória:
Szakrális építmény
jelenlegi főtípus:
kálvária
megye:
Komárom-Esztergom
helység:
cím:
helyrajzi szám:
1502
település KSH kódja:
26903
földhivatal:
Dorog Körzeti Földhivatal
állapot:
Romos
rövid leírás:
A tokodi úttal párhuzamosan, a templomtól É-ra kialakított stációsor. A stációsor elején kereszttel, a végén Golgotával. A kereszt hasáb alakú lábazattal és párkánnyal tagolt talapzaton áll, jelenleg félbetörve. A kereszt alján Mária töredékes alakja. A stációk oszlopon álló, íves lezárású aedikulák. A Golgotán csak a jobb lator szobra található: tagolt posztamensen emelkedő tau keresztre feszített alak. A másik két keresztnek csak a talapzata található. A Golgotát 1793-ban állították fel, a stációsor 1850-ben készült.
külső leírás:
A tokodi úttal párhuzamosan a templomtól északra kialakított stációsor, indító kereszttel és golgotával. A stációk az út két oldalán váltakozva helyezkednek el. Az út két oldala nagyrészt beépült.
Indító kereszt: négyzetes lábazat, negyedkörív átmenet után posztamens; vésett, lesarkított keretelésében felirat. A posztamensen fölfelé keskenyedő talpból indított kereszt, a korpusz és szárai letörtek. A talp előtt Mária alakjáról is hiányzik a kéz, az arc.
A stációk oszlopon álló, íves párkánnyal lezárt aediculák. Meszeltek, a fülkéken belül színezésnyom.
A golgotán csak a jobb lator szobra áll. Földbe süllyedt lábazatát az utóbbi időkben kiszabadították-kiásták. (A másik kettőét is.) Tagolt párkánnyal lezárt posztamensén vésett keret, felirat nélkül. A kereszt talpa hasábból indított, lemeztaggal lezárt félkörív. Népies korpusz. Krisztus keresztjének csak lábazata és posztamense van meg, utóbbin az előzőhöz hasonló keretben felirat. A bal lator keresztjének posztamense még áll, rajta néhány összehordott töredék.
állapot leírása:
Töredékei (indító kereszt) vannak a plébánia kertjében. A stációdomborművek vagy képek egytől-egyig hiányoznak. Maguka stációk jobbára állnak, a golgotából csak a jobb lator; a feszületnek és a bal latornak csak a talapzata van meg.

Állapotjelentések

2013.06.03 12:31 ngabi állapot: 5 - pont: 29

Gondozott kálvária és környéke

Új jelentés készítéséhez be kell jelentkezni.